latinica  ћирилица
11/06/2023 |  14:38 ⇒ 19:56 | Аутор: СРНА

Цвијановић: Сваки успјех Кине - могућност за унапређење билатералних односа (ВИДЕО)

Српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић истакла је да су Кина и кинески народ пријатељски за БиХ и да у сваком успјеху Кине види додатну могућност за унапређење билатералних односа.
Жељка Цвијановић - Фото: СРНА
Жељка ЦвијановићФото: СРНА

Цвијановићева је истакла да гаји посебне изразе пријатељства према Пекингу.

- Цијеним пријатељске односе које имамо и добро политичко разумијевање, али превасходно то што смо показали конкретним дјелима да можемо да реализујемо важне пројекте - рекла је Цвијановићева за кинеску телевизију ЦГТН.

Цвијановићева је указала да се свијет данас мијења и да се и БиХ труди да иде у корак са тим промјенама.

- У протеклих 28 година у БиХ учвршћујемо мир и трудимо се да одговоримо на економске изазове са којима смо суочени, настојећи да поправимо економску ситуацију и трудимо се да правимо партнерство са многим државама, укључујући и Кину - рекла је Цвијановићева.

На питање о којим би темама разговарала ако би имала прилику да се сусретне са кинеским предсједником Си Ђинпингом, Цвијановићева је рекла да би била веома почаствована да има ту прилику.

- У сваком случају то јесте та добра порука и захвалност за сарадњу коју смо до сада имали, захвалност за политичко разумијевање свих изазова са којима се суочавамо, али и да наставимо да у будућности развијамо односе и да искористимо сваку могућу прилику да те наше добре односе потврдимо и великим економским пројектима - додала је Цвијановићева.

Цвијановићева је захвалила за честитку кинеског предсједника поводом њеног избора у Предсједништво БиХ.

Говорећи о културној сарадњи, Цвијановићева је рекла да је увођење кинеског језика у школе наишло на велику подршку грађана али и жељу људи да овдје изучавају кинески језик и да се њиме служе успјешно.

- Зато смо на неки начин уселили нешто што је дио Кине у наш универзитетски миље, то је апсолутно прихваћено и сви желе да се та сарадња надограђује у будућности. Срећна сам када имамо младе људе који долазе из наше средине а у стању су да овладају кинеским и сваким другим језиком - навела је Цвијановићева.

Говорећи о томе шта БиХ може туристички да понуди гостима из Кине, Цвијановићева је рекла да је сваки дио Републике Српске и Федерације БиХ има многио тога да понуди и када је у питању кухиња и када су у питању одређене знаменитости, екстремни спортови, вјерски туризам, ријеке, језера, планине.

- Полако, али сигурно и кинески туристи откривају да ово може да буде једна од најбољих дестинација у нашем окружењу - рекла је Цвијановићева.