latinica  ћирилица
11/06/2023 |  14:41 ⇒ 14:41 | Аутор: СРНА

Цвијановић: Заједнички пројекти као чврста веза

Српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић изјавила је да заједничке пројекте са Кином види као добру чврсту везу и да економска сарадња са Кином треба да се ојача у наредном периоду.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

Цвијановићева је истакла да је поносна на неколико важних пројеката у којима су кинески инвеститори или је за њихову реализацију употријебљен кинески новац.

- Наша сарадња почела је прије много година једним велики пројектом, а односила се на изградњу Термоелектране Станари у Републици Српској. Током ове године ми ћемо завршити још један заједнички велики пројекат, а односи се на изградњу модерне регионалне болнице у Добоју. Поносна сам што ће на тај начин наши пацијенти, али и здравствени радници имати далеко боље услове него што је то био случај - рекла је Цвијановићева за кинеску државну телевизију ЦГТН.

Она је навела да и у оквиру Федерације БиХ постоје одређене иницијативе и енергетски пројекти и додала да вјерује да ће они бити једнако успјешно реализовани, као што су и пројекти у Републици Српској.

Одговарајући на питање о изградњи болнице у Добоју, Цвијановићева је рекла да сви треба да буду задовољни релизацијом тог пројекта.

- То је, с друге стране, израз и наше отворености према Кини и кинеским инвестицијама и према нашем заједничком партнерству и пријатељству и свему ономе што треба да донесе добробит нашим грађанима - навела је Цвијановићева.

Она је указала да један реализовани пројекат вуче посљедично да се иде према другим пројектима и да се сарадња учвршћује на тај начин.

- Увијек смо расположени да видимо све оно што јесу кинески производи и генерално гледајући, ако погледамо бројеве и проценте, можемо бити задовољни што се наша спољнотрговинска размјена повећава, али сам сигурна да у тој области постоји још много простора за побољшање наших односа - навела је Цвијановићева.

Она је указала да свака држава води рачуна о томе да извезе што више својих производа.

- Ми смо заинтересовани да и даље видимо кинеске производе на нашем тржишту, али исто тако да постепено повећавамо и наш извоз, односно наше производе који би били пласирани на кинеском тржишту - истакла је Цвијановићева.

Она је изразила задовољство успјесима које Кина показује на економском плану.

- То је велика економија и неупоредива са оним што представљају наше ситне економије овдје у региону, али има и много тога што се може научити о организованости и начину на који желите да пласирате своје производе, али и о томе да постоје одређене стратегије које су веома важне у економској сфери - навела је Цвијановићева.

Она је нагласила да треба помно посматрати шта то ради Кина и извући лекције из одређених захвата и покушати прекопирати све оно што може у оквиру Републике Српске и ФБиХ дати одређени бољитак или економски напредак.

- Важно је да ми имамо већу сарадњу када су у питању наше међусобне посјете највише позиционираних функционера у земљи, али и да се отворе сви могући канали за комуникацију наших пословних заједница и мислим да је и то једна од добрих формула за бољу сарадњу у будућности - рекла је Цвијановићева.

Говорећи о платформи сарадње између Кине и земаља централне и источне Европе, Цвијановићева је оцијенила је да је то велики захват и подухват који треба да омогући важне пројекте и чвршће везе.

- Овакве иницијативе треба да допринесу глобалној стабилности, глобалном развоју исарадњи. Све су то ствари које ми подржавамо јер овом свијету треба мир, ред, уређени односи, треба сарадња, већа интеракција и смањење непријатељства гдје буде то могуће - нагласила је она.

Гледајући глобално шта се дешава, каже Цвијановићева, јако је мало иницијатива које треба допринесу глобалној безбједности.

- Подржавам иницијативе које су дошле од кинеског предсједника јер су оне усмјерене на то. Данас без глобалне стабилности нема ни глобалног економског напретка, без глобалног политичког разумијевања нема ни мира који је потребан за развој привреде, а камоли да говорите о томе да треба да будете интегрисани у оно што зовемо глобална заједница - додала је Цвијановићева.

Она је истакла да људи на овим просторима знају шта су тешкоће које носи рат, али и економске санкције, да су тешке и једна и друга ситуација и да је тешко кроз то проћи.

- Након свега тога, када се заврши, ви морате да прикупите снагу да би кренули у обнову земље, економије, изградња бољих партнерских односа са свима у свијету. То је један мукотрпан процес и пут и зато мислим да ми који смо то преживјели пуно боље разумијемо оно што се данас дешава на глобалној сцени - рекла је Цвијановићева.