latinica  ћирилица
11/06/2023 |  18:34 ⇒ 12/06/2023 | 08:59 | Аутор: РТРС

Оштра реаговања: Гостовање Сарајевског ратног театра у Бањалуци потресло културну и политичку сцену (ВИДЕО)

И данас реаговања због наступа Сарајевског ратног театра у Народном позоришту Републике Српске и што на тој јавној установи и даље нема истакнуте заставе Српске. Организације које баштине тековине Одбрамбено-отаџбинског рата осудиле су гостовање сарајевског ратног театра и затражиле оставку директора позоришта Дијане Грбић.
Народно позориште Републике Српске - Фото: РТРС
Народно позориште Републике СрпскеФото: РТРС

Истовремено, пружиле су подршку РТРС-у који је одбио медијско покровитељство фестивала, управо због гостовања овог театра из Сарајева. Директор Народног позоришта Дијана Грбић за сутра је најавила конференцију за новинаре на којој ће, како је рекла, све објаснити.

Гостовање сарајевског ратног театра у Бањалуци потресло је културну и политичку сцену у Републици Српској. НВО проистекле из Одбрамбено отаџбинског рата огорчене су што је театру, основаном 1992. због отпора наводној србочетничкој агресији на БиХ, уопште дозвољено под тим именом да наступају у Народном попзоришту Српске. Директорку позоришта Дијану Грбић питају и због чега нема заставе Републике Српске на јавној установи.

- Тражимо оставку Дијане Грбић, иа ако има морала и образа поднијеће је. Ако то не уради, тражићемо од ресорне министрице да је смијени у што краћем периду. Уколико се ни то не деси, ми ћемо изаћи на улицу пред Позориште и Владу Српске - истиче Бранимир Којић, предсједник Скупштине Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске.



Организација старјешина Војске Републике Српске подсјећа да је током сукоба, САРТР био у пропаганадној машинерији оцрњивања Срба и Војске Републике Српске. И Ветерани Српске траже смјену директорке Народног позоришта јер је, кажу, омогућила промоцију антисрпства у Бањалуци. Нико не спори културуну сарадњу, напротив, чак је и пожељна, али не на штету сопственог народа.

- У данима када ми у Источном Сарајеву обиљежавамо годишњицу одбране сарајевско-романијске регије, која свједочи о погибији 4.222 војника у стварању Српског Сарајева и Републике Српске, угостити НВО која наступа под тим именом без обзира какав комад изводе, није добро порука за нас јер бојим се да реципроцитета није било, нити ће бити - нагласио је Љубиша Ћосић, градоначелник Источног Сарајева.

Све оно што асоцира на рат није добро за суживот и мир, а посебно за културу, истиче Витомир Митрић, позоришни редитељ из Источног Сарајева.

Остало је нејасно због чега на јавној културној установи каква је Народно позориште нема заставе Републике Српске. Било би погубно да је то због гостију из Сарајева. Јавност очекује објашњење и враћање заставе као идентистетског симбола српског народа.

Директорка Народног позоришта Републике Српске Дијана Грбић није данас жељела давати никакве коментаре и најавила да ће сутра одржати прес конференцију у 10.00 часова.

Јавност од директорке Грбић тражи да се напокон огласи и због хистеричних напада на РТРС који је на вријеме обавијестио Народно позориште да медијски неће подржати Театар фест, због гостовања сарајевског ратног театра који је у августу 1992. године конституисан као војна јединица при регионалном штабу тзв. Армије БиХ.