latinica  ћирилица
11/06/2023 |  18:46 ⇒ 22:33 | Аутор: РТРС

У невремену у Шипову угинуло неколико тона рибе; Десетине хиљада марака штете (ВИДЕО)

Јако невријеме синоћ је погодило Шипово у којем је угинуло неколико неколико тона рибе у рибњацима "Тропик рибарства" у Воларима. Радници рибњака страхују од нових падавина и још веће штете која се за сада мјери у десетинама хиљада марака. Нараџасти метеоаларм најављен је и за наредне дане. И даље постији опасност од бујица.
Шипово - помор рибе - Фото: РТРС
Шипово - помор рибеФото: РТРС

Јака киша покренула је огромне бујичне потоке. Вода, муљ, земља и стабла дрвећа слили су се у ријеку Воларицу. Нанесена је велика штета, а највише у рибњаку. За сада је, према процјени радника, угинуло скоро шест тона рибе.

- Има још мртве рибе у базеним, а због мутне воде не можемо видјети стварно стање. Свака наредна киша изазива страх код нас радника, јер не знамо шта нас ново очекује - кажу радници рибњака.

Осим великих материјалних губитака, штета је још већа јер је ријеч о најмлађим узрасним категоријама рибе.

- У питању је 80-грамска риба, стара неких шест мјесеци. То је риба у пуном потенцијалу која је требала за пар мјесеци да дође до конзумне масе. За сада имамо око 60.000 угинулих примјерака. Тек завршавамо један базен, а укупно их има три у овом рибњаку - истиче технолог рибњака.

Ни најстарији мјештани не памте да се нешто овако десило у њиховом крају. Одмах су притекли у помоћ радницима рибњака који и даље неуморно извлаче угинулу рибу, а тако ће бити до дубоко у ноћ.

Ријека Воларица и даље је мутна, па још није могуће утврдити стварну штету. Надају се да ће ова ноћ проћи без падавина.

- Наши радници су још од јуче, од поподневних часова, дежурали и вршили санацију и у складу са правилима депоновали рибу у тзв. термо шкафове са поклопцима - наглашава Зоран Тепић, директор "Тропик рибарства".

Радници и мјештани очекују да ће сутра на терен изаћи републички ветеринарски инспектор и детаљније утврдити насталу штету. Угинулу рибу највјероватније депоноваће на депонију у Мркоњић Граду.