latinica  ћирилица
11/06/2023 |  18:59 ⇒ 20:00 | Аутор: РТРС

Бањалучани још чекају на процјену штете од поплава - отказана ванредна сједница Скупштине града (ВИДЕО)

Ништа од ванредне Скупштине града Бањалука сазване након поплава и бујица у појединим насељима. На сједници је требало да буде разматрано санирање посљедица, процјена штете и помоћи становништву. Међутим, на сједници се није појавио градоначелник Драшко Станивуковић, а није постигнут ни кворум потребан за засједање.
Поплава настала због јаких оборина на Старчевици, Бањалука - Фото: РТРС
Поплава настала због јаких оборина на Старчевици, БањалукаФото: РТРС

Мјештани бањалучких насеља погођених поплавама претходних дана, и даље су у страху и неизвјесности јер се најављују још веће падавине. Бујичне воде проузроковале су оштећења на путној инфраструктури и бројним стамбеним објектима. Очекивали су помоћ од Града, али и поред бројних апела, њихови проблеми поново су на чекању.

Наранџасти метеоаларм и најава нових бујичних вода и поплава нису спријечили врх градске администрације да напусти Бањалуку у крајње неповољној ситуацији, каже предсједник градског Парламента Љубо Нинковић и истиче да ванредна сједница Скупштине града Бањалука, на којој је требало бити ријечи о поплавама није одржана, јер није било кворума због остуства одборника ПДП-а.

Према његовим ријечима, градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић и неки чланови Штаба за ванредне ситуације се налазе у Будви на радничким играма.

За посланике ПДП-а у Народној скупштини заказивање ванредне сједнице, у тренутку одсуства челних људи Градске управе је "перформанс". Тврде да су предузете све мјере да би се умањила штета од најављених поплава.

- Ово је само још један показатељ и чврст доказ да се апсолутно не ради о томе да се помогне грађанима Бањалуке већ је у питању и на дјелу само један циљ, а то је скупљање политичких поена и борба против једне стране - изјавила је посланик ПДП-а у НСРС Мирна Савић Бањац.

Шеф Одсјека Цивилне заштите и начелник Штаба за ванредне ситуације Бањалука Драган Бабић рекао је да је Цивилна заштита обавијестила становништво да предузме мјере потребне како би се заштитили од поплава.

Бабић је истакао да су службе и одјељења задужена за комуналну инфраструктуру била на располагању 24 часа, као и да су дјеловала на терену.

Према његовим ријечима, требала би бити формирана и комисија за процјену штете у погођеним подручјима која ће одрадити евиденцију како би се предузели одређени кораци.

Док се чека сједница бањалучког парламента, мјештани појединих насеља, због страха од нових падавина, ни вечерас неће спавати. Још једном позивају градоначелника и надлежне службе да се што прије почне радити превентивно док још, како кажу, није касно.