latinica  ћирилица
11/06/2023 |  19:10 ⇒ 20:12 | Аутор: РТРС

Њемачка признаје возачке дозволе из БиХ; Остају ли домаћи послодавци без професионалних возача? (ВИДЕО)

Након што је Њемачка одлучила да од 1. августа ове године службено призна возачке дозволе из БиХ, домаћи послодавци страхују да ће остати без професионалних возача, који ће због бољих плата искористити прилику да пронађу посао на Западу. До сада су у тој земљи биле признате само возачке дозволе Б категорије из БиХ, а сада ће бити признате за све категорије и за путничка и за теретна возила.
Возач - Фото: РТРС
ВозачФото: РТРС

Миломир Ћетојевић већ 20 година ради као возач у међуанродној шедицији. Захтјеван и опасан посао, који је у земљама Европске уније много боље плаћен, код нас додатно отежавају лоши закони, прописи и цариснке процедуре. Вјерује да ће признавање наших дозвола у Њемачкој, додатно утицати на одлазак професионалих возача.

Како каже, саобраћај у Њемачкој је много боље организован него код нас, као и царинске процедуре.

- Док они раде, ми дангубимо и по 20 сати на граници. Други разлог је што је тамо овај посао боље плаћен, дупло више него код нас - истиче Ћетојевић.

Поред признавања возачких дозвола из БиХ, Њемачка потражује 30.000 возача. Да би задржали возаче у Српској, у Удружењу саобраћаја и веза Републике Српске очекују помоћ власти.

- Кључ овог проблема је повећање плата, а то се не може десити без помоћи државе и усклађивање наших цијена са онима у иностранству - каже Дејан Мијић, предсједник Удружења.

Власници превозничких предузећа сматрају и да је неопходна промјена важеће законске регулативе која је, у најмању руку, кажу, апсурдна.

- Апсурд је да ученици који похађају средњу саобраћајну школу, смјер возача, нису оспособљени за тај посао јер нису прошли никакву обуку и немају положен возачки испит, а имају диплому на којој пише "возач моторног возила" - додаје Мијић.

И у Удружењу превозника сматрају да је потребно омогућити да се након завршене средње школе полажу одабране категорије, нарочито Д, зато што њихово школовање најдуже траје. Мишљења су да је апсурдно чекати да неко напуни 24 године да би био возач аутобуса.

Према подацима Удружења превозника за међународни и унутрашњи транспорт, од 2019. године Републику Српску и БиХ напустило је око 6.000 професионалних возача. Настави ли се таква тенденција, питају се да ли ће имати ко да довози храну, лијекове и друге потрепштине у међународном друмском транспорту.