latinica  ћирилица
11/06/2023 |  20:08 ⇒ 21:20 | Аутор: СРНА

Старџенова пуштена из притвора

Бивши први министар Шкотске Никола Старџен пуштена је из полицијског притвора гдје је провела скоро седам сати.
Никола Старџен (Фото: EPA-EFE/Robert Perry) -
Никола Старџен (Фото: EPA-EFE/Robert Perry)

Старџенова је нешто раније приведена у склопу истраге о финансирању Шкотске народне партије /СНП/.

Из притвора је пуштена без оптужби у очекивању даље истраге.

Полиција истражује шта се десило са више од 600.000 фунти које су прикупули активисти за шкотску независност 2017. године.

Супруг Старџенове Питер Марел и тадашњи благајник странке ухапшени су у априлу и потом ослобођени без оптужбе у склопу исте истраге.

Бивша премијерка саопштила је вечерас да је била шокирана и под великим стресом када је раније у току дана ухапшена па пуштена, додајући да је невина по питању истраге о финансијским малверзацијама Шкотске народне партије (СНП).

- Знам да је ова истрага тешка за људе и захвална сам што су многи наставили да показују веру у мене. Цијеним то, никада не бих урадила ништа да нанесем штету СНП или земљи. Очигледно, узимајући у обзир овај цијели процес, не могу да улазим у детаље. Ипак, желим да кажем ово - невина сам, ништа нисам скривила - навела је Старџен на Твитеру.

Она је додала да невиност није претпоставка и да је обавезна да поштује закон.

- Без икакве сумње знам да сам невина, ништа нисам противзаконито урадила. Много људи ми је послало поруке подршке претходних недјеља, укључујући и данас. Хвала им на љубазности. Хвала мојој најужој породици и пријатељима који ми дају неопходну подршку у овом тренутку. Биће ми потребно дан или два да процесуирам најновија дешавања - додала је она.

Старџен је рекла да планира да се врати у парламент гдје ће наставити да представља своје гласаче из јужног Глазгова "најбоље што умије".