latinica  ћирилица
11/06/2023 |  21:17 | Аутор: ТАНЈУГ

Колумбија: Дјеца испричала како су преживјела 40 дана сама у џунгли

Четворо дјеце која су преживјела 40 дана у амазонској џунгли након што им се авион срушио и опорављају се у војној болници у Колумбији, испричала су да су преживјела у џунгли тако што су се крила у шупљинама дрвећа.
Колумбија - преживјела дјеца у болници (Фото: EPA-EFE/PRESIDENCY OF COLOMBIA) -
Колумбија - преживјела дјеца у болници (Фото: EPA-EFE/PRESIDENCY OF COLOMBIA)

Ујак дјеце рекао је за "Нотисијас Каракол" да су дјеца почела да говоре и да му је једно дијете открило да су се крили у шупљинама дрвећа како би се заштитили од змија, животиња и комараца, додајући да су дјеца исцрпљена, пренио је АП.

- Најзад једу, још је то мало, али једу - рекао је он након посјете болници у Боготи.

Министар одбране Иван Веласкез рекао је у суботу да се дјеца рехидрирају и да још нису у стању да једу.

Како су рекли чланови породице, очекује се да дјеца стара 13, девет, четири године и беба од 11 мјесеци, остану у болници још бар двије недјеље, како би добила одговарајући третман након што су спашена у петак, али неки од њих већ траже да устану из болничких кревета.

Мануел Раноке, отац два најмлађа дјетета, рекао је данас новинарима испред болнице да му је најстарије дијете, Лесли Хакобомбар Мукутуј, рекла да је мајка била жива четири дана након што се авион срушио 1. маја у колумбијској џунгли.

Раноке је рекао да је, прије него што је преминула, мајка рекла дјеци да иду, очигледно тражећи им да напусте олупину и потраже мјесто за преживљавање.

Дјеца су путовала са мајком из амазонског села Араракуара ка Сан Хозеу дел Гваијаре када се авион "цесна" срушио због отказивања мотора.

Други ујак дјеце, Даиро Хувенал Мукутуј, рекао је локалним медијима да је једно дијете рекло да жели да хода.

- Ујаче, желим патике, хоћу да ходам, али ме боле стопала. Рекао сам дјечаку "када се опоравиш, играћемо фудбал" - рекао је он.