latinica  ћирилица
11/06/2023 |  21:43 ⇒ 21:43 | Аутор: СРНА

Ивановић: Најјача смо партија на изборима

Покрет Европа сад убједљиво је најјача партија која је учествовала на ванредним парламентараним изборима, изјавио је високи функционер те странке Филип Ивановић.
Izbori u Crnoj Gori  (Foto:EPA-EFE/BORIS PEJOVIC) -
Izbori u Crnoj Gori (Foto:EPA-EFE/BORIS PEJOVIC)

Ивановић је рекао да, према подацима којима у том покрету располажу, на око 50 одсто обрађеног бирачког материјала, "Европа сад" има око 29 одсто, са трендом раста да освоји близу 30 одсто гласова.

- То значи да је Покрет Европа сад у овом моменту убједљиво најјача политичка партија која је учествовала на изборима - рекао је Ивановић новинарима.

Говорећи о резултатима по општинама, он је навео да је у Даниловграду Покрет Европа сад освојио око 36 одсто, у Подгорици 35, Херцег Новом 34, у Пљевљима 30 одсто, Бијелом Пољу 26, а у Будви 23 одсто гласова.

Ивановић је додао да су њихови посматрачи забиљежили одређени број неправилности које, ипак, неће утицати на регуларност изборног процеса.

Према прелиминарним подацима Центра за мониторинг и истраживање /ЦеМИ/, на основу 85 одсто обрађеног узорка, Покрет Европа сад на данашњим ванредним парламентарним изборима освојио је 25,5 одсто гласова.

Коалиција "Заједно" /ДПС-СД-ЛП-ДУА/ освојила је 23,8 одсто, "За будућност Црне Горе" /НСД-ДНП/ 14,8, коалиција "Храбро се броји" /Демократе-УРА/ 12,2 одсто.

Бошњачка странка има 6,8 одсто, Социјалистичка народна партија /СНП/ и Демос 3,3 одсто.

Испод цензуса су тренутно Правда за све са 2,9 одсто, Социјалдемократска партија /СДП/ са 2,8 одсто, Преокрет са 1,4 одсто и Народна коалиција /ДХП, Права, Слободна/ са 1,1 одсто.

Албански форум има два одсто, Албанска алијанса 1,6 одсто, Покрет за промјене 0,7, Хрватска грађанска иницијатива 0,7 одсто и "Ми можемо" 0,5 одсто.

Гласало је 56,8 одсто бирача.