latinica  ћирилица
12/06/2023 |  20:30 ⇒ 13/06/2023 | 07:26 | Аутор: РТРС

Дан Русије обиљежен и у Републици Српској (ФОТО/ВИДЕО)

У Културном центру Бански двор у Бањалуци одржана је свечана академија поводом Дана Русије.
Дан Русије у Бањалуци (Фото: Б. Здриња) -
Дан Русије у Бањалуци (Фото: Б. Здриња)

Академији су присуствовали амбасадор Русије у БиХ Игор Калабухов, министри у Влади Републике Српске и бројни званичници.

Калабухов је рекао да је обиљежавање Дана Русије широм свијета, па и у Бањалуци, симболичан датум који пружа руским држављанима и осталима прилику да се осјећају као Руси.

- Овдје у Српској, ових дана, ми то врло цијенимо и сматрамо да су овдашње појаве солидарности важне за све нас. И у томе је гаранција наше побједе - рекао је амбасадор.

Фото: Б.Здриња

Академији су присуствовали и званице из јавног, политичког, дипломатског, вјерског и друштвеног живота Бањалуке, Српске и БиХ.

Организатор скупа је Удружење Руса у Републици Српској "Романови".

Предсједник овог удружења Игор Котјелников рекао је да је поносан на то што је Бањалука најзападнија тачка на свијету гдје се обиљежава Дан Русије.

Фото: Б.Здриња

Поводом Дана Русије, Амбасада ове земље у БиХ, организовла је данас у Бањалуци свечани пријем, на којем је Савез новинара Русије додијелио признања предсједнику Републике Српске Милораду Додику, амбасадору Калабухову и новинарима из Српске.

Признање је добила и главни уредник Информативног програма наше куће Нада Велетић.

Дан Русије обиљежава се сваке године 12. јуна од 1992. у част усвајања Декларације о државном суверенитету Руске Совјетске Федеративне Социјалистичке Републике 12. јуна 1990. године.

Доношење ове декларације Првог конгреса народних посланика означило је почетак уставне реформе у руској совјетској држави.