latinica  ћирилица
14/06/2023 |  11:10 ⇒ 12:27 | Аутор: sputniknews.com

Египат предао захтјев за придруживање БРИКС-у, спрема се и Иран

Амбасадор Русије у Каиру Георгиј Борисенко потврдио је да је Египат предао захтјев за ступање у организацију БРИКС.
Сједиште Брикса у Шангају (Фото: EPA-EFE/ALEX PLAVEVSKI) -
Сједиште Брикса у Шангају (Фото: EPA-EFE/ALEX PLAVEVSKI)

- Египат је предао захтјев за придружење групи БРИКС, зато што је једна од иницијатива којима се БРИКС тренутно бави максимални прелазак трговине на алтернативне валуте, било да су то националне или стварање неке заједничке валуте. Египат је веома заинтересован за то - истакао је дипломата у интервјуу за руске медије.

Према његовим ријечима, Каиро, генерално, испољава велику жељу за развојем трговинских и других видова економске кооперације са Русијом.

- Тренутно се одвија процес изградње нових механизама узајамних обрачуна у овим трговинским трансакцијама - додао је амбасадор.

Иран сљедећи на листи за учлањење

Претходно је предсједник Ирана Ибрахим Раиси на састанку са венецуеланском омладином у Каракасу изјавио да расте улога регионалних организација у формирању новог мултиполарног свијета.

Он је поручио да је његова земља спремна за придружење БРИКС-у.

Лист „Опинион“, позивајући се на изворе, објавио је да је предсједник Француске Емануел Макрон замолио предсједника Јужноафричке Републике Сирила Рамафосу да му дозволи да учествује на самиту БРИКС у августу.

У оквиру БРИКС-а се налази пет држава: Бразил, Русија, Индија, Кина и Јужноафричка Република. Неколико држава, међу којима и Аргентина навеле су да желе да приступе БРИКС-у.