latinica  ћирилица
16/06/2023 |  15:14 ⇒ 15:57 | Аутор: СРНА

Ћосић: Сарајево ни на који начин није било под опсадом, већ подијељени град!

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић истакао је да Сарајево ни на који начин није био град под опсадом, већ подијељен на територије под контролом тзв. Армије БиХ и Војске Републике Српске.
Љубиша Ћосић - Фото: РТРС
Љубиша ЋосићФото: РТРС

- Оне који заговарају тезу да је Сарајево био град под опсадом питао бих шта је онда било са Грабавицом, Илиџом, Вогошћом, Хаџићима, Илијашом и свим дијеловима града који су били под контеолом Војске Репубике Срспке - нагласио је Ћосић.

Он је рекао за Срну да политичко руководство Републике Српске у потпуности познаје карактер рата, односно онога што се дешавало на подручју Сарајева од 1992. до 1995 године и све чињенице су им и те како познате.

Градоначелник Ћосић сматра да је крајње вријеме да се о томе отворено прича, о "плавим коридорима" путем којих су се људе извлачили из Сарајева и којима је долазила помоћ у те дијелове града, о тунелу испод Аеродрома, те аеродромској писти која је била под контролом Унпрофора.

- Срби у Сарајеву су само бранили територије на којима су били већински. Они Срби који су имали ту несрећу да остану у Сарајеву под контролом тзв. Армије БиХ су били под страшном тортуром, а према подацима Центра за истраживање ратних злочина Републике Српске њих 3.500 се идаље воде као нестали - истакао је Ћосић.

У прилог тој тези, Ћосић је навео податак да су сарајевски Срби од њих 157.000 колико их је живјело у предратном Сарајеву, данас сведени на око 2.000 и тај податак говори све.

- Оног момента када су дијелови подијељеног града припали Федерацији БиХ, Срби су, знајући шта их чека и поучени искуствима оних који су остали у дијеловима под контролом тзв. Армије БиХ, напустили своја вјековна огњишта у Сарајеву. Срби су народ који је годинама стварао Сарајево заједно са другим народима, а данас их тамо нема - указао је Ћосић.

Он је истакао и да се данас политичко Сарајево на сваки начин труди да затре сваки траг постојања Срба.