latinica  ћирилица
16/06/2023 |  15:41 | Аутор: РТРС

БОРС: Федерална страна неће да сагледа праву истину о Сарајеву

Из Борачке организације Републике Српске саопштено је да данашње изјаве из федералног Сарајева, након констатације предсједника Српске Милорада Додика да је тај град током рата био етнички подијељен, показују да федерална страна ни готово 30 година од протеклог рата неће да призна и сагледа праву истину о протеклом рату и ратним дешавањима у Сарајеву.
БОРС -
БОРС

Из БОРС-а наводе да је истина да су у Сарајеву ратне линије успостављене по етничким линијама и да су се као такве одржале током цијелог рата.

- Истина је да су Срби у српском дијелу Сарајева живјели током рата у двоструком окружењу - обручу, јер су непријатељске снаге биле испред њих и иза њихових леђа. Због тога је српски народ Сарајева платио скупу цијену, јер је више од 4.500 бораца ове регије дало животе за одбрану Српског Сарајева и његове околине - истиче се у саопштењу.

Из БОРС-а наводе да је зато управо данас на подручју Источног Сарајева обиљежена годишњица одбране Сарајевско-романијске регије како би се очувало сјећање на све битке Срба сарајевске регије у протеклом рату.

У саопштењу се напомиње да је Сарајево до Другог свјетског рата било већински српски град, те да је у њему до протеклом рата живјело скоро 160.000 Срба.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је данас да је у Сарајеву у рату спроведено етничко чишћење над Србима, као и да су у срцима српског народа и данас веома живе слике избјегличких колона сарајевских Срба /послије Дејтона/ који са завежљајима по вијавици и хладноћи напуштају своје домове, носећи са собом и своје мртве.

Додик је оцијенио да Сарајево у рату није био опкољен, већ етнички подијељен град.