latinica  ћирилица
18/06/2023 |  19:02 ⇒ 22:44 | Аутор: РТРС

Почиње упис у средње школе; Стипендије за дефицитарна занимања (ВИДЕО)

Сутра почиње упис и у средње школе за скоро 10.000 матураната основних школа. Дефицитарна занимања биће и ове године стипендирана од локалних заједница и Владе.
Гимназија - Фото: РТРС
ГимназијаФото: РТРС

Велика понуда занимања и ове године, а изабрати право са највећим шансама за запослење није лак задатак, ни ученицима ни родитељима.

Милица, Ђорђе и Христина су требињски одликаши, ученици ОШ "Свети Василије Острошки и Тврдошки", и иако су осми разред већ сада знају коју школу ће уписати.

- Жељеља бих да упишем Медицинску школу, пошто ме то јако занима и волим доста хемију и биологију. То највише волим од свих предмета , то ми најбоље иде - каже Милица Шиповац.

Ђорђе Пивац истиче да ће вјероватно уписати Електротехничку школу, јер како каже воли информатику и енглески.

- Или језичку Гимназију или Медицинску - наводи Христина Шахота и додаје: Страни језици ми добро иду, а и медицина ми се јако свиђа, свиђа ми се посао.

У изради уписне политике у сарадњи са привредом учествовале су све институције јер предузећа вапе за занатима. Бањалучка Грађевинска школа, уз стимулације институција и привреде, успјешно уписује комбиновано одјељење керамичара и каменорезаца, монтера суве градње и фасадера.

- Што се тиче дефицитарних занимања, сва занимања грађевинске струке смо планирали, трећег степена: зидар, армирач бетонирац, радови на саобраћајницама, монтер суве градње, молер, фасадер, керамичар, тесар - наводи Љубан Бајић директор Грађевинске школе, предсједник Актива дирекотра средњих школа регије Бањалука.

Влада Српске и ове године фокус ставља на потребе привреде и образовање дефицитарних занимања, за која су обезбИјеђене и стипендије.

- Задржавамо огледно занимање техничар роботике, најтраженије занимање као дефицитарна јесу у области машинства и електротехнике - навела је Жељка Стојичић, министар просвјете и културе Републике Српске.

Оно што је добра вијест јесте да је увелико заживио концепт дуалног образовања, који подразумијева да ученици на праксу одлазе у предузећа и за то добијају накнаду. По завршетку школе многи ту и остају да раде.

- Нови савремени алатничар гдје смо се у склопу тог пројекта обавезали да ћемо узети све ученике са тог занимања на праксу. С тим у вези направили смо у Приједору посебан тренинг центар, неких 100 квадрата, инвестирали смо јако пуно у савремене методе едукације - нагласио је Небојша Грачанин руководилац Одјељења за стратешке пројекте и едукацију у "Колектор ЦЦЛ" Лакташи.

 И групација Техичког ремонта Братунац, која запошљава око 1000 људи, подржава образовање производне радне снаге ,од варилаца , преко бравара и машинских техничара, до инжењера.

- Ми привредници морамо да улажемо у једноставно, школство и свако улагање у школски систем и у људе је улагање у будућност. Без континуираног улагања у младост и у људе, једноставно ми немамо шта да очекујемо - нагласио је Славенко Ристић.

19.јуна је упис за одличне ученике, а 26. за оне са нижим просјеком. Многи ће занимање бирати по личним афинитетима, други опет ослушкиваће потребе тржишта рада. Који год пут да изаберете, нека је са срећом!