latinica  ћирилица
19/06/2023 |  16:40 ⇒ 18:55 | Аутор: РТРС

Из ОХР-а пријете: Ко не објави одлуке "високог представника" пловиће у "узбурканим водама"

Народна скупштина Републике Српске се припрема за разматрање нацрта закона којим се покушава укинути обавеза објављивања аката високог представника у Службеном гласнику Републике Српске, саопштено је данас из ОХР-а.
ОХР - Фото: РТРС
ОХРФото: РТРС

- Овим нацртом закона се не може и неће остварити тако погрешно смишљен циљ. Стране потписнице Анекса 10 Дејтонског мировног споразума, укључујући Републику Српску, имају обавезу да у потпуности сурађују са високим представником. Никаква политичка реторика или измјена закона не могу ослободити институције и њихове упосленике ове обавезе - наводи се у саопштењу.

Истичи да закони које доноси високи представник имају исти статус као и закони које доносе домаћи парламенти и подразумијевају исту уставну обавезу објављивања, без обзира на било који подређени акт или пропис.

- Необјављивање и непоштовање одлука високог представника ставља Републику Српску, њене институције и оне који у њима раде, у положај кршења њихових обавеза према Општем оквирном споразуму за мир. Службеници који чињењем или нечињењем занемаре своје законске дужности, као и ове обавезе, сносе личну одговорност за своје одлуке и за посљедице таквих одлука. Они требају бити свјесни да ће пловити у "узбурканим водама" - закључили су из ОХР-а.