latinica  ћирилица
19/06/2023 |  19:31 ⇒ 20/06/2023 | 07:46 | Аутор: РТРС

Уставни суд БиХ промијенио Правила: Засједати и одлучивати могу и без Срба (ФОТО/ВИДЕО)

Уставни суд БиХ, на ванредној сједници, промјенио је Правилa, која им сада омогућавају да раде без српских судија. Оних, које бира Народна скупштина. Удар је то на темеље Дејтонског мировног споразума и конститутивност народа, одговор је из Републике Српске. Повод за овакву одлуку су захтјеви Кристијана Шмита, и Венецијанске комисије која је изразила забринутост због наводног политичког притиска на судију Златка Кнежевића да се повуче из Уставног суда БиХ. Оптужбе одбацује предсједник Народне скупштине Ненад Стевандић.
НСРС - Уставни суд БиХ (илустрација) - Фото: РТРС
НСРС - Уставни суд БиХ (илустрација)Фото: РТРС

"Крњи" Уставни суд БиХ у озбиљном је проблему. Тешко могу до кворума на сједници а још теже до легитимних одлука. Двојици судија већ је истекао мандат, трећи до краја године оде у пензију. А мјесецима федерални парламент и Народна скупштина не именују нове судије, једног Хрвата и двојицу Срба. Република Српска је већ образложила због чега је позвала јединог преосталог српског судију да се повуче, а Уставни суд то тумачи покушајем блокаде.

- Одредбе Устава БиХ не познају могућност да Уставни суд буде у блокади. Имајући то у виду, Уставни суд је на данашњој ванредној сједници донио Одлуку о измјени Правила Уставног суда БиХ и брисао одредбу члана 39 тих правила - кажу у саопштењу Уставног суда БиХ.

Укидањем члана 39 из Правилника о раду је доња граница за укупни легитимет у раду Уставног суда. Радикална измјене Правилника , практично "у ходу" док Уставни суд није попуњен изазави благо речено сумњу. На то не реагује Венецијанска комисија која је ултимативно затражила од Народне скупштине да повуче свој позив Златку Кнежевићу.

Извод из Правилника о раду Уставног суда БиХ

- Саопштење Венецијанске комисије може се сматрати једном врстом притиска јер они желе да уређују односе у правосуђу БиХ и не видим разлог због чега сада, када се доносе измјене Правилника суда када се смањује цензус за доношење одлука, не желе да утичу на Уставни суд да не доносе измјене јер нема судија из Републике Српске, то је правно насиље - наглашава Милан Петковић, посланик у Представничком дому ПС БиХ.

На ванредној сједници Уставног суда, преостале уставне судије осудиле су како кажу политичке притиске на судију Златка Кнежевића. Што је урадила и Венецијанска комисија. Златку Кнежевићу није наређено већ савјетовано да напусти Уставни суд а судија Кнежевић је довољно паметан човјек да зна како то да уради каже први човјек Скупштине Ненад Стевандић.

- Они покушавају да врше утицај на Кнежевића. Они врше притисак на њега и лажима покушавају да укључе у то и Венецијанску комисију, ово је доказ да је Уставни суд довео све нас у ћорсак, довео БиХ у кризу обесмислио себе и сада покушава алиби да тражи у нама у Републици Српској који смо писмено реаговали - истакао је Ненад Стевандић, предсједник Народне скупштине Републике Српске.

У федералном парламенту ускоро би требало да буде изабран недостајући другог хрватски судија, када ће и хоће ли то урадити Народна скупштина питање је које јако голица политичко Сарајево, до мјере да пријете да ће бити посљедица за све грађане Републике Српске ако се то не уради.

- Ово што раде власти у Републици Српској је катастрофално. Да се вратим Уставном суду. Та разградња институција БиХ највише штете ће нанијети БХ ентитету Република Српска. Уколико не схвате да је ово прилика да се политика СНСД и Додика може уклопити у пут који доноси добро свим грађанима БиХ - каже Елмедин Конаковић, министар спиољних послова у Савјету министара.

Милорад Којић, посланик у Представничком дому ПС БиХ, наглашава да је Уставни суд требао да претрпи одређене корекције.

- Дефинитивно је требао да претрпи одређене корекције у смислу Устава који је јасно рекао шта након истека мандата страних судија. Ово је порука свима да Уставни суд да поштује Устав и Дејтонски мировни споразум и у складу са тим да се изврши реформа самог Уставног суда - рекао је Којић.

Најмање шест пута у постдејтонској БиХ , Република Српска је предлагала Закон о уставном суду. Инсистирала да странци напусте нашу и врате се у своју земљу. Али политичком Сарајеву и дијелу међународне заједнице то није одговарало а јасно је и зашто јер преко Уставног суда и ОХР, отимају од Српске њену имовину, прије тога надлежности и обиљежја. Данашњи потез Уставног суда је још један удар на устав, конститутивност народа и уставноправни положај ентитета, порука је стручне јавности у Републици Српској.