latinica  ћирилица
20/06/2023 |  15:22 ⇒ 15:32 | Аутор: РТРС

Ковачевић: Уставни суд БиХ кренуо у коначни обрачун са српским народом (ВИДЕО)

Уставни суд БиХ кренуо је у коначни обрачун са српским народом и Републиком Српском изјавио је за РТРС Радован Ковачевић делегат у Клубу Срба у Дому народа ПС БиХ.
Радован Ковачевић - Фото: РТРС
Радован КовачевићФото: РТРС

- Одлука Уставног суда о брисању члана 39 из Правила о раду тог суда је срамна и скандалозна и дефинитивно показује да је тај суд непријатељска институција за Републику Српску - каже Ковачевић.

Додао је да су посланици и делегати из Републике Српске увијек спремни да поново у парламентарну процедуру упуте Закон о уставном суду БиХ који предвиђа престанак мандата страним судијама али да у овом тренутку не постоји спремност код бошњачког фактора.



- Евидентно је да је Уставни суд БиХ добио задатак да заврше са Републиком Српском и да у потпуности разбију Дејтонски устав БиХ, али то им неће поћи за руком. Исто тако видимо да су једну такву срамну одлуку донијели без представника српског народа, шта је сљедеће? Сљедеће је да избришу из устава да су Срби конститувни народ или да избришу да Република Српска постоји, ово вам неће проћи. Уколико наставите овим путем рачунајуте да ћете умјесто да разбијете Републику Српску, разбити БиХ - нагласио је Ковачевић.

Подсјећамо, Уставни суд БиХ саопштио је јуче да је избрисао одредбу у Правилу о одгађању сједнице ако не присуствују најмање тројица судија које је изабрао Представнички дом Парламента Федерације БиХ и најмање један судија кога је изабрала Народна скупштина Републике Српске.