latinica  ћирилица
20/06/2023 |  16:33 ⇒ 16:36 | Аутор: РТРС

Будимир: Циљ Уставног суда БиХ је да се развласти Република Српска

Крајњи циљ посљедње одлуке Уставног суда БиХ је да се зада најјачи ударац Републици Српској, да се она развласти и да више не постоји као конститутивни дио БиХ, изјавио је данас министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Српске Жељко Будимир.
Жељко Будимир - Фото: РТРС
Жељко БудимирФото: РТРС

Будимир је истакао да је Уставни суд БиХ промјеном правила која му омогућавају да функционише без српских судија, још једном урадио оно што ради откада је инструментализован као политички апарат у БиХ чији је циљ напад на уставноправни поредак, односно Дејтонски споразум, по којем једино БиХ може да траје.

- Свима је јасно, што је рекао и предсједник Републике Српске Милорад Додик, да је намјера да се послије посљедње одлуке Уставног суда БиХ одлучује без једног конститутивног народа и да се нападне имовина Републике Српске - рекао је Будимир у Бањалуци.

Он је послије радно-консултативног састанка предсједника Републике са представницима институција и лидерима парламентарних политичких странака из Српске, подсјетио да је држава политичко-територијална заједница и да не постоји без територије, те да у том случају не постоји Република Српска.