latinica  ћирилица
24/06/2023 |  11:46 ⇒ 20:09 | Аутор: РТРС

Академска заједница поручила: Циљ петиције - спријечити нападе на Српску (ВИДЕО)

Интелектуалци Републике Српске изразили су незадовољство радом Уставног суда БиХ, посебно његовом одлуком од 19. јуна којом је избрисан члан 39 Правила Уставног суда БиХ, наглашено је у Петицији коју је за сада потписало 194 представника академске заједнице.
Република Српска - Фото: РТРС
Република СрпскаФото: РТРС

Ректор Универзитета у Бањалуци Радослав Гајанин рекао је да академска заједница наредне седмице планира одржавање округлог стола на којем ће бити анализиран рад Уставног суда БиХ. Он је истакао да су представници академске заједнице оба јавна универзитета потписивањем петиције којом изражавају незадовољство радом Уставног суда БиХ, указали да овај суд уноси правну несигурност.

Крајњи циљ Уставног суда и његових одлука јесте унитаризација БиХ, рекао је Жељко Будимир, министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске. Будимир у Уставном суду БиХ види велику пријетњу за Републику Српску.

- Они могу једног дана да закључе да у БиХ не живе више Срби. Стране судије су требале да остану у БиХ пет година максимално, а они су овдје 25 година. И шта имамо, напад на један народ и напад на један пуноправни Уставни дио БиХ, који се зове Република Српска. У Уставнои суду сједе бошњачке судије које воде ратну реторику СДА, и ми то сви треба да знамо - нагласио је Будимир.

Наглашава да само Дејтонска БиХ може да постоји, а петиција коју је за сада потписало 194-оро представника академске заједнице је покушај да се спријече напади на Републику Српску. Петицију је потписао и проф. др Рајко Гњато са Природно математичког факултета у Бањалуци. Професор Гњато појашњава да акдемска заједница има моралну, патриотску, али и професионалну обавезу да заштити Српску.

Професор на Природно математичком факултету Универзитета у Бањалуци, Рајко Гњато, каже да је на сцени покушај измјене Устава.

- Имамо на сцени покушај измјене Устава, покушај измјене позиције Републике Српске у оквиру БиХ и уколико би то угледало свјетло дана, уколико би добило правно дејство, то би значило једног дана укидање Републике Српске, а ми то не можемо дозволити и нећемо - истиче Гњато.

Историчар Александар Раковић сматра да оглушење Уставног суда БиХ о захтјев Републике Српске да опозове своју одлуку, показује да су западњаци од БиХ направили колонију, те нагласио да Српска мора наставити институционалну борбу.

- Извјесно је да је БиХ колонизована јер у протекторату се бар има привид да локално становништво само формира власт, а овдје видимо да Запад у ствари и преко Уставног суда и "високог представника" показује да је БиХ само колонија. Они доносе одлуке, намећу одлуке и очекују да Срби сами прихвате статус колоније што није могуће - каже Раковић.

Он је нагласио да Република Српска из те ситуације може изаћи само наставком борбе која се води у институцијама Српске, а, уколико је могуће и у заједничким институцијама, мада је очигледно да је све теже борити се у оквиру њих.

Повезане вијести: Петицију против одлуке Уставног суда БиХ до сада потписала 194 члана академске заједнице