latinica  ћирилица
25/06/2023 |  13:17 ⇒ 21:10 | Аутор: РТРС

Додик: Народна скупштине донијеће одлуке о Уставном суду БиХ које ће се поштовати (ВИДЕО)

Народна скупштина Српске донијети одлуке о Уставном суду БиХ које ће се поштовати и Република Српска биће заштићена, рекао је предсједник Републике Српске Милорад Додик.
Милорад Додик (Фото: predsjednikrs.net/Dona Katušić) - Фото: РТРС
Милорад Додик (Фото: predsjednikrs.net/Dona Katušić)Фото: РТРС

- Злоупотребљен је читав процес дејтонског одлучивања у Уставном суду који је избјегао да кроз своје одлучивање апсолутно провуче оно што пише у Уставу, а то је да је БиХ састављена од два ентитета и три конститутивна народа и да се у њој одлучује консензусом. Они су то избјегли и у Уставном суду промовисали одлучивање путем просте већине, што је подразумијевало да три странаца које именују и два муслимана, Мирсад Ћеман који је био предсједник СДА и замјењивао Алију Изетбеговића, и Сеада Палаврић, која је са функције потпредсједника СДА отишла у Уставни суд, доносе одлуке које бисмо ми морали због неког апстрактног позивања на Дејтонски споразум да поштујемо - нагласио је Додик.

Додик је додао да је све уперено на то да се Република Српска разгради и да је раније због констелације односа који су били веома сложени и тешки, Република Српска имала проблем да реагује, а да је сада окупљена и јединствена.

- Ми ћемо донијети наше одлуке. Уколико не буду уважавали Републику Српску, наравно да нема ни БиХ. Шта год они мислили, могу да пријете колико хоће, хапшењима и не знам ни ја чиме, то им је знак немоћи да то ураде, никога из руководства Републике Српске неће ухапсити зато што брани Републику Српску. Нама није на памети насиље, ми хоћемо политичку борбу - истакао је Додик.

Предсједник Српске је поручио да политичка борба подразумијева одлучивање у институцијама система, у парламанту Републике Српске.

- Сад њима највише смета парламент Републике Српске јер ће он донијети одлуке које ће се овај пут поштовати - рекао је Додик.

Додик је навео да има доста оних који сматрају да раније одлуке нису спроведене, или нешто слично.

- Важно је и треба рећи да су раније одлуке и закључци донесени, да они ту стоје, да није промијењена суштина, али да се увијек због неких околности морало или требало бити паметан, политички одложити или сачекати. Да смо кренули прошле године, када је кренула руска војна операција да било шта проводимо, Република Српска би имала огроман проблем - рекао је Додик.

Он је додао да је зато било политички рационално зауставити се и стати, а да је сада друго вријеме.

- Ми ћемо изучити све изазове који стоје на том плану и учинићемо све да заштитимо Републику Српску, а то је везано и за овај коридор. Да не би жртве биле безмислене, онда морамо да се боримо за Републику Српску, а борба је ово што ми данас радимо - истакао је Додик.