latinica  ћирилица
26/06/2023 |  20:40 ⇒ 27/06/2023 | 10:11 | Аутор: РТРС

Додик: Српској потребно политичко јединство (ВИДЕО)

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је у интервјуу за РТРС да је Републици Српској потребно политичко јединство, али и да није сигуран у једногласну подршку народних посланика на сутрашњој посебној сједници Парламента Српске.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

- Мислим да Република Српска има довољно капацитета да донесе такве одлуке. Ми ћемо то донијети. Добро би било, али није ни трагично ако се не постигне јединство. Видимо да у ФБиХ влада хистерија - рекао је Додик.

Додик је рекао да се преко Уставног суда БиХ покушава направити централизована БиХ по жељи Бошњака и да ова институција функционише без закона, а све с циљем разградње Републике Српске.

Он је поручио да одлуке Уставног суда БиХ у Републици Српској неће бити примјењиване док не буде донесен нови закон о овој антидејтонској институцији, у којој Српска не жели стране судије.

- Ако се боримо, имамо шансу да се изборимо. Сутра ћемо одлучивати о томе. Било је питање дана када ће доћи на дневни ред одбијање спровођења одлука Уставног суда БиХ, све док се не донесе закон о Уставном суду БиХ који ће избацити тројицу страних судија и који ће законом утврдити процедуре одлучивања - рекао је Додик.

Додик каже да није ријеч о кршењу Дејтона, те да Српска не може више назад и да је дотјерана до зида.

Додик је истакао да ће Република Српска адекватно одговорити.

- Само наивни могу да мисле да повлачимо исхитрене потезе. БиХ ће морати да се врати у дејтонски оквир, са малом измјеном коју ћемо морати сви прихватити или је неће бити - поручио је предсједник Републике Српске.

Подсјећамо, сутра ће у Бањалуци бити одржане двије посебне сједнице Народне скупштине Републике Српске.

На првој сједници ће се расправљати о Приједлогу закона о непримјењивању одлука Уставног суда БиХ у Српској, а на другој ће се одлучивати о вету српског члана и предсједавајуће Предсједништва БиХ Жељке Цвијановић.

Уставни суд БиХ није дао никакав одговор након захтјева из Републике Српске да повуче спорну одлуку о брисању члана 39 правилника тог суда.