latinica  ћирилица
26/06/2023 |  20:42 ⇒ 27/06/2023 | 06:59 | Аутор: РТРС

Страна улагања доказ да је Српска финансијски стабилна (ВИДЕО)

Страна улагања доказ су да је Република Српска финансијски стабилна.
Палата предсједника Републике Српске - Фото: РТРС
Палата предсједника Републике СрпскеФото: РТРС

Додик је истакао да ће сваки покушај западних центара моћи да дестабилизују Републику Српску бити блокиран.

Српска је, каже Додик, помрсила конце и Американцима, који су уцјењивали банке које послују са Српском, чији је циљ био да изазову њен финансијски крах.

Медијске спекулације о наводном банкроту Републике Српске утихнуле су када су седам дана прије рока измирене обавезе према Бечкој берзи. Но, исплату нису убрзале гласине у јавности, већ план, у првом реду Американаца, да финансијски сломи Српску. "Процуриле" су информације да амерички оперативци условљавају банке да не купују обвезнице Републике Српске, у супротном, пријете отежаним пословањем. Предсједник Српске каже да је амерички план осујећен ранијом трансакцијом 336 милиона марака.

- То значи да из Бањалуке нећете моћи да платите ништа у Љубљани, Загребу, Београду, ту они имају моћ, могу да укину коресподенцију. Коресподентне банке су у правилу западне банке. Запад предвођен Америком и Британијом покушава да очува своје позиције и било би му добро да дисциплинује Републику Српску и да је држи такву, ако треба и да пропадне - нека пропадне само да они буду у праву. Зато смо одлучили да то промптно урадимо - истиче Додик.

Финансијска стабилност Српске основ је за њен даљни развој. Након кинеских партнера који пола милијарде марака улажу у пројекат Хидроелектране Дабар код Билеће, предсједник Српске Милорад Додик најавио је, у интервјуу за РТРС, и почетак радова на Хидроелектрани Мрсово код Рудог.

- То ће побољшати стање наше енергетске ефикасности, то је власништво Републике Српске. У наредних 10 до 15 дана, највише мјесец, почећемо радове на изградњи Хидроелектране Мрсово код Рудог, што је исто власништво Републике Српске - каже Додик.

Сарадња на пољу енергетике тема је о којој је предсједник Српске разговарао и са мађарским премијером Виктором Орбаном. Током недавне посјете Бањалуци, Орбан је, каже Додик, потврдио да разумије тежак положај Срба у БиХ и осудио страни интервенционизам. Пријатељима из Српске повјерио је мађарске механизме развоја и очувања суверенитета у европској породици.

- Његово залагање за тим да странци овдје не одлучују је капитална стар. Орбан је за нас велики државник, политичар и лидер Европе и моћне земље коју је од сиромаштва довукао до богатства. Ми нисмо међународно призната земља, али имамо неке полуге одлучивања и одлучиваћемо према тим полугама - каже Додик.