latinica  ћирилица
27/06/2023 |  18:26 ⇒ 18:55 | Аутор: РТРС

Владајућа већина предложила закључак у вези Уставног суда БиХ (ФОТО)

Посланици владајуће већине у Парламенту Републике Српске предложили су закључак о вези са Приједлогом закона о непримијевању одлука Уставног суда БиХ у Српској.
Народна скупштина Републике Српске - Фото: РТРС
Народна скупштина Републике СрпскеФото: РТРС

У закључку НСРС захтијева де се у оквиру 14 приоритета испостављених од стране ЕУ приоритетно и хитно треба рјешавати питање реформе Уставног суда БиХ, односно одласка страних судија и да се у оквиру те реформе усвоји закон о Уставном суду БиХ.

Поред питања реформи Уставног суда БиХ приоритет треба да буде питање затварања ОХР-а.

НСРС тражи од свих својих изабраних представника да не учествују у разговорима о рјешавању било којег од осталих приоритета ЕУ, док се ова два раније приоритета не ријеши.

Народна скупштина Републике Српске задужује Владу Републике Српске да јој поднесе Приједлог закона о допуни Кривичног законика Републике Српске, којим ће бити прописано посебно кривично дјело поступања супротно одредбама Закона о непримјењивању одлука Уставног суда БиХ.

У закључку је наведено да ће према институцијама и органима Републике Српске који буду поступали супротно одредбама Закона о непримјењивању одлука Уставног суда БиХ, Народна скупштина Републике Српске донијети законе или друге одговарајуће правне акте о предузимању мјера и радњи према тим институцијама и органима, укључујући и мјере њиховог укидања.

Овај закључак ступа на снагу наредног дана од дана објављивања у Службеном гласнику Републике Српске.