latinica  ћирилица
28/06/2023 |  10:40 ⇒ 12:42 | Аутор: РТРС

Владика Фотије служио парастос палим српским херојима (ФОТО/ВИДЕО)

Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Фотије служио је данас у манастиру Светог Николе на Озрену, у присуству највиших званичника Републике Српске, парастос српским борцима од Косовског боја до данас.
Владика Фотије служи парастос палим српским херојима - Фото: РТРС
Владика Фотије служи парастос палим српским херојимаФото: РТРС

Парастосу су присуствовали српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић, предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић, предсједник Владе Српске Радован Вишковић, умировљени епископ средњеевропског Константин, те командант Трећег пјешадијског Република Српска пука Оружаних снага БиХ Сретен Милошевић.

Међу окупљеним су и генерални конзул Србије у Бањалуци Милош Вујић, замјеник министра одбране у Савјету министара Александар Гогановић, те војни аташе у Амбасади Русије.

Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Фотије и командант Трећег пјешадијског Република Српска пука Оружаних снага БиХ Сретен Милошевић данас су у манастиру Светог Николе на Озрену, у присуству највиших званичника Републике Српске, обавили ломљење славског колача поводом Видовдана - крсне славе Војске Републике Српске и овог пука који баштини њену традицију.

У ломљењу славског колача учестовали су српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић, предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић, предсједник Владе Српске Радован Вишковић, те умировљени епископ средњеевропског Константин.

Ломљење колача (Фото: РТРС)

Епископ зворничко-тузлански Фотије изјавио је данас у манастиру Светог Николе на Озрену гдје се обиљежава Видовдан - крсна слава Војске Републике Српске и Трећег пјешадијског Република Српска пука да су српски војници увијек чували и штити обесправљене, те истакао да православље није вјера са бијелом заставом, већ заставом Крста и Васкрсења.

- У Манастиру на Озрену нас данас благодат сабра да прославимо име Божије и славу ВРС и Трећег пјешадијског Република Српска пука, која баштини свијетлу традицију чојства и јунаштва наше српске војске и народа у његовој распетој, али славној и победоносној историји - рекао је владика Фотије.

Епископ Фотије је истакао да су Срби данас сабрани како би прославили Видовдан значајан датум у манастиру Озрен, задужбини Немањића из 14. вијека која је живјела животом православних Срба овога краја, свједочећи им Јеванђеље Христово и Крст са њима носећи.

Обиљежавању Видовдана на Озрену присуствују и малишани из Зубиног Потока који бораве у Петрову у оквиру пројекат "Спојимо дјецу Косова и Метохије и Републике Српске", предсједник бањалучког Одбора за помоћ Србима на Косову и Метохији Милорад Арлов, те начелник петровске општине Озрен Петковић.

Званичници Републике Српске (Фото: РТРС)

Међу окупљени су и представници Срба у заједничким институцијама, као и организација и удружења проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата, те политичког, вјерског и јавног живота.

Централна манифестација поводом Видовдана почела је Светом архијерејском литургијом.

Скупштина српског народа у БиХ на засједању у Бањалуци 12. маја 1992. године донијела је одлуку о формирању Војске Републике Српске. Постојала је од 12. маја 1992. до 1. јануара 2006. године, након чега је ушла у састав Оружаних снага БиХ.

Кроз Војску Републике Српске прошло је 210.000 бораца, а 23.801 њен припадник положио је живот у Одбрамбено-отаџбинском рату за одбрану Српске.