latinica  ћирилица
28/06/2023 |  11:36 ⇒ 13:03 | Аутор: РТРС

Амбасада Русије у БиХ: Одлука Уставног суда донесена под спољним утицајем

Одлука Народне Скупштине Републике Српске о непримјењивању на територији ентитета одлука Уставног суда БиХ постала је логичан резултат неправомјерних акција самог Уставног суда. Судећи по журби у којој је укинут члан 39. Правила Уставног суда, не искључујемо спољним утицај на чланове Суда, наводи се у саопштењу Амбасаде Руске Федерације у БиХ.
Амбасада Русије у БиХ -
Амбасада Русије у БиХ

- Аргументи о томе да Република Српска наводно блокира именовање српских чланова Уставног суда се доживљавају као неозбиљне те измишљене. У ФБиХ постоји сличан проблем. Сјећамо се да у Мостару дванаест година нису се одржавали избори и небо није пало на земљу. А колико година након завршетка претходних избора није се успјевало да се формира Влада ФБиХ? Онда само од изабране у складу са демократским нормима НСРС зависи када и кога ће она изабрати за састав Уставног суда. То је њена законска ингеренција - истакли су у саопштењу.

Наводе да је истинито да у Уставу БиХ постоји став о томе да одлуке Уставног суда јесу коначне и обавјезујуће.

- Али ово у ситуацији БиХ значи само оно да морају да буду беспрекорне како са правне тако и са политичке тачке гледишта дакле да воде рачуна о камену темељцу Устава БиХ – равноправности три конститутивна народа и два ентитета БиХ. Видимо какве темељне проблеме ствара други став Устава – о бирању два члана Предсједништва БиХ из ФБиХ без прецезирања начина избора. Стога врло штетним се сматра формално схоластичко тумачење Устава и дjелатности Уставног суда БиХ, а камоли када одлука се доноси арифметичком већином, шта омогућује да се посредством учешћа страних чланова Суда "на правни начин" игноришу ставови два конститутивна народа те да се формира повољна за своје потребе властита политичка стварност - пише у саопштењу.

Истичу и да је изнуђена одлука Народне скупштине даје основ за проналазак конструктивног изласка из настале ситуације, шта значи управо почетак рада Парламентарне скупштине БиХ на закону о Уставном суду БиХ.

- Таква могућност се садржи у самом Уставу. У тачци 1(d) члана VI директно се говори о томе да "за именовања која се буду вршила након истека периода од пет година од првих именовања Парламентарна скупштина може законом предвидjети другачији начин избора троје судија које бира предсједник Европског суда за људска права" - објашњавају у саопштењу.

Kако сматрају, доношење оваквог закона у духу дијалога, узајамног поштовања и компромиса без вањског утицаја постаће, како истичу, постати потврда зрелости страна у БиХ за формирање истински суверене државе, којa ће обезбједити повољне услове за тренутне и будуће генерације Бошњака, Срба, Хрвата као и свих држављана БиХ.