latinica  ћирилица
04/07/2023 |  14:02 | Аутор: СРНА

Голић: На дневном реду била само једна тачка

Вијеће народа Републике Српске није данас разматрало покретање механизма заштите виталног националног интереса на Закон о измјени Закона о објављивању закона и других прописа Српске, јер је пет делегата Клуба Бошњака поништило своју одлуку којом је тражило његово покретање, изјавила је предсједавајућа овог вијећа Сребренка Голић.
Сребренка Голић (фото: Влада Републике Српске) -
Сребренка Голић (фото: Влада Републике Српске)

- Прва тачка дневног реда, која је требало да буде разматрана, је покретање заштите виталног националног интереса на Закон о измјени Закона о објављивању закона и других прописа Републике Српске, односно одлука високог представника и ОХР-а у Службеном гласнику Републике Српске. Међутим, пет делегата клуба Бошњака који су покренули тај витални национални интерес још 26. јуна данас су донијели одлуку да поништавају своју одлуку о покретању виталног националног интереса на овај закон - рекла је Голићева Срни након сједнице Вијећа народа.

Она је навела да су три Бошњака из Клуба бошњачког народа била против покретања процедуре тако да је то била одлука пет делегата који су сами поништили своју одлуку.

- Ми ћемо обавијестити Народну скупштину о овом, а они знају своје процедуре - додала је Голићева.

Она је рекла да је Вијеће народа на данашњој сједници имало само једну тачку дневног реда која се односила на покретање механизма заштите виталног националног интереса на одлуку о избору члана Комисије за жалбе Републике Српске, као другостепеног органа и да ту није постигнута сагласност.

- Већина делегата по клубовима је била уздржана. Када је ријеч о избору члана Комисије за жалбе само је пет делегата из реда бошњачког народа гласало о свом амандману да се покрене поступак заштите виталног националног интереса на поступак избора члана Комисије - навела је Голићева.

Она је напоменула да, пошто није постигнута сагласност на сједници Вијећа, тај предмет упућен Заједничкој комисији Вијећа народа и Народне скупштине која ће, највјероватније, бити одржана у четвртак, 6. јула, са почетком у 12.00 часова.

Голићева је навела да је један члан Комисије преминуо, те да ће се, пошто није познато како се национално изјашњавао, покушати на заједничкој комисији доћи до свих података.