latinica  ћирилица
04/07/2023 |  19:02 ⇒ 05/07/2023 | 07:53 | Аутор: Агенције

Сунак: Британија ће предузети мјере против свих који буду угрожавали суверенитет БиХ

Одговарајући на питање чланице британског парламента Алше Кернс, премијер Велике Британије Риши Сунак рекао је данас да даје пуну подршку суверенитету и интегритету БиХ и да ће размотрити опције за проширење сарадње са ЕУФОР-ом.
Риши Сунак (Фото: EPA/ANDY RAIN / POOL) -
Риши Сунак (Фото: EPA/ANDY RAIN / POOL)

Кернс је у обраћању рекла како међународна заједница није успјела у одвраћању када је у питању Западни Балкан и да се то најбоље види кроз реакцију Европске уније и САД и кажњавање тзв. Косова пред српским антагонизмом и Додиковом "сецесионистичком реториком" у БиХ.

- Као премијер да ли ћете се сада обавезати да ћемо се поново придружити ЕУФОР-у, у којем су чланице Турска и Чиле и да ли такођер разматрате лобирање за проширење мандата КФОР-а на Космету како би се могао носити са илегалном набавком оружја преко границе из Србије у тзв. Косово којим Београд илегално финансира и наоружава милитенате на тз. Косову - питала је Кернс.

Риши Сунак, премијер Велике Британије одговорио да прво истиче да територијални интегритет и суверенитет БиХ, преноси портал Кликс.

- Наставићемо подузимати кораке против оних који пријете томе. Ми смо, и ја сам посебно забринут због ситуације на сјеверу Косова са којом сте упознати и јако осуђујемо неиспровоциране нападе демонстраната на припаднике КФОР-а - рекао је Сунак.