latinica  ћирилица
05/07/2023 |  14:23 ⇒ 16:01 | Аутор: СРНА

Одговор Делегације ЕУ о расподјели средстава за пројекте

Из Делегације ЕУ у БиХ рекли су да је за најновији инвестициони пакет у оквиру Европског инвестиционог плана за Западни Балкан из Републике Српске на одобрење упућен веома мали број пројеката и да они, како кажу, нису испунили потребне критеријуме за финансирање.
Европска унија - Фото: РТРС
Европска унијаФото: РТРС

На питање Срне зашто је за инфраструктурне пројекте у Федерацији БиХ одобрена 303 милиона евра, а Републици Српској није ништа, из Делегације ЕУ тврде да "финансирање за инфраструктурне пројекте у Републици Српској остаје доступно и сви пројекти послани на одобрење се разматрају по транспарентним критеријумима на основу њихове релевантности и зрелости", те додају да "ЕУ остаје посвећена равномјерном развоју цијеле БиХ" и да "жели подржати просперитет и стабилност у цијелој држави".

Међутим, у наставку одговора из Делегације ЕУ наводе да је у фебруару 2022. године, у одговору на политичку кризу коју је, како они сматрају, изазвало руководство Републике Српске, Европска комисија је објавила да је финансирање суспендовано за два инфраструктурна пројекта на Коридору "Пет це", вриједна 600 милиона евра, а чије је финансирање предвиђено кроз Инвестициони оквир за Западни Балкан.

- Одлука о суспензији средстава из 2022. године може бити промијењена по окончању политичке кризе, а ЕУ би жељела видјети завршен Коридор 'Пет це' ради свих грађана БиХ - тврде из Делегацији ЕУ.

Нажалост, кажу они, недавна ескалација ситуације од представника Републике Српске слична је моделу активности које, како тврде, "подривају надлежности нивоа БиХ и институција што је и довело до суспензије финансирања два инфраструктурна пројекта прошле године".