latinica  ћирилица
05/07/2023 |  14:57 ⇒ 15:31 | Аутор: РТРС

Додјела првог контингента пољопривредних машина у оквиру подршке мађарске Владе (ФОТО)

У Бањалуцу је у току додјела првог контингента пољопривредних машина, опреме и алата, набављених у оквиру пројекта подршке пољопривредницима у Републици Српској, који финансира мађарска Влада.
Подјела пољопривредне механизације - Фото: РТРС
Подјела пољопривредне механизацијеФото: РТРС

Данас ће више од 20 пољопривредника преузети своје машине.

У јулу, августу и септембру биће уручено 1.200 машина пољопривривредницима у Српској и Брчко дистрикту.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је данашњи дан велики успјех у тешкој години за пољопривреду.

- Желим да вам се захвалим мађарској Влади, премијеру Виктору Орбану и министру Петеру Сијарту. Могли сте на многа мјеста да упутите помоћ, али сте помогли нама - поручио је Додик.

Министар иностраних послова Петер Сијарто рекао је да је Мађарска спремна смо да подржи Западни Балкан и да сви живе у миру и безбједности.

- Одговорна добросусједска политика заснива се на сталном дијалогу и развоју економских односа. Требало би да се одрекнемо пријетњи санкцијама и сталних мијешања у унутрашње послове земаља - рекао је Сијарто.

Подјела пољопривредне механизације (Фото: РТРС)

Директорка Фондације за одрживи развој Републике Српске Прогресус Андреа Јаглица рекла је да је спреман нови јавни позив.

Подјела пољопривредне механизације (Фото: predsjednikrs.net/B.Zdrinja )

Истакла је да ће до септембра бити све уручено.

Подјели присуствују мађарски министар спољних послова Петер Сијарто, предсједник Српске Милорад Додик, српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић и премијер Радован Вишковић.

Подјела пољопривредне механизације (Фото: РТРС)

Ријеч је о пројекту Владе Мађарске вриједном 28 милиона евра бесповратних средстава, намијењених за субвенционисање набавке пољопривредне механизације, опреме и алата.

Заједнички пројекат договорили су тадашњи српски члан Предсједништва БиХ, Милорад Додик и мађарски предсједник Владе Виктор Орбан.