latinica  ћирилица
07/07/2023 |  17:52 | Аутор: СРНА

Захарова: Клеветање СПЦ у служби слабљења православља у свијету

Деструктивне снаге предвођене САД већ одавно раде на цијепању православља у свијету, а православни свијет је данас њихов непријатељ број један, рекла је портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова.
Марија Захарова (ФОТО: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV) -
Марија Захарова (ФОТО: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV)

Она је указала да САД раде на слабљењу улоге и положаја Руске православне цркве и других помјесних православних цркава, поручивши да су изјаве британског посланика Алише Кернс у којим је оптужила Српску православну цркву /СПЦ/ за шверц оружја на Косову и Метохији груба лаж и неоснован покушај клеветања СПЦ.

Осврћући се на дешавања у Украјини, Захарова је нагласила да то што је васељенски патријарх Вартоломеј признао украјинске расколнике који врше терор над канонском Украјинском православном црквом, изгледа не да мира и другим самопроглашеним црквама, међу којима су такозвани свештеници из Хрватске и Црне Горе.

- Расколничка црногорска православна црква је у суштини маргинална невладина организација коју не признаје ниједна канонска помјесна православна црква и која нема значајнију подршку грађана. Њену улогу вјештачки надувавају силе које настоје да наруше јединство православног свијета - рекла је Захарова.

Према њеним ријечима, и у Хрватској се дешава слично.

- Поједине маргинализоване групе покушавају да оживе такозвану хрватску православну цркву која је производ профашистичке Независне Државе Хрватске. У њиховим плановима очигледно нема бриге за православне вјернике у овим државама, које духовном храном традиционално опскрбљује СПЦ, већ за финансијско богаћење које подразумијева пљачку имовине СПЦ - изјавила је Захарова за "Раша тудеј Балкан".