latinica  ћирилица
10/07/2023 |  08:52 ⇒ 08:53 | Аутор: СРНА

Стимулисати младе научнике са међународним искуством

Природно-математички факултет у Бањалуци носилац је првог координаторског пројекта из програма финансијске подршке Европског института за иновације и технологију, а циљ је стимулисати младе научнике са међународним искуством да се врате у Републику Српску и БиХ, изјавила је професор Сузана Готовац Атлагић.
Семинар на ПМФ-у - Фото: СРНА
Семинар на ПМФ-уФото: СРНА

Атлагићева је појаснила да је ријеч о позивима за изградњу иновационих и предузетничких капацитета високошколских установа, као и да ће студијски програм Хемија на ПМФ-у са седам партнера из шест земаља, кроз буџет од 750.000 евра, ојачати лабораторијски капацитет, запослити два млада истраживача и значајно унаприједити програм наставе и вјежби.

- Сарадња са дијаспором и стимулација повратка млађих научника са међународним искуством требало би да буду окосница развоја ове идеје - рекла је Атлагићева за Срну.

Она је додала да је у оквиру пројекта одржан семинар и тренинг за млађе наставнике са партнерске институције Међународног универзитета у Сарајеву, на којем су представници са ПМФ-а пренијели знање из области припреме нанопорозних угљева, те одређивање параметара антиоксидативног метаболизма код биљака које су изложене стресу због присуства токсичних метала у загађеној околини.

У оквиру семинара говорио је и еминентни стручњак професор Душан Лошић са Универзитета из Аделаиде, Аустралија, о иновацији његовог тима у области графена као материјала са вишеструким примјенама.

Искуства и резултате у области наноматеријала на семинару су представили и млади истраживач са Вашингтон Универзитета Миломир Шувира, професор Алтијана Хромић-Јахјефендић са Међународног универзитета у Сарајеву, која је млади научник повратник у БиХ са Техничког Универзитета у Грацу, а бави се примјеном наноматеријала у третману одређених типова канцера и антимикробним биотехнологијама.

Помоћник министра за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Зоран Вујковић истакао је да је овакав вид пројектних активности и размјене знања у складу са предстојећим успостављањем научно-технолошког парка у Универзитетском граду у Бањалуци.