latinica  ћирилица
10/07/2023 |  14:24 ⇒ 17:32 | Аутор: СРНА

Лукић: Необјављивање одлука институција Српске представљало би кршење закона (ВИДЕО)

Закон о непримјењивању одлука Уставног суда БиХ на територији Републике Српске од јутрос је на снази, а осам дана од објављивања у "Службеном гласнику" ступиће на снагу закон који се односи на одлуке високог представника, изјавио је в.д. директора "Службеног гласника" Милош Лукић и додао да би њихово необјавивање било кршење закона.
Милош Лукић - Фото: РТРС
Милош ЛукићФото: РТРС

Лукић је истакао да је његова законска обавеза, између осталог, да објављује законе и указе институција Републике Српске, те да би другачије поступање било кршење закона.

- Све остало је обична политичка маниулација и тако се према њој односим - истакао је Лукић, након што је јуче потписао одлуке о објављивању Указа предсједника Српске Милорада Додика о проглашењу закона да се одлуке високог представника не објављују у "Службеном гласнику" и да се одлуке Уставног суда не примјењују на територији Српске.

Говорећи о наводима да је у Тужилаштву БиХ формиран предмет против званичника Републике Српске, а медији преносе да је истрагом обухваћено и одговорно лице у "Службеном гласнику", Лукић је истакао да је ријеч о политичким притисцима који немају упориште у правном систему.

- Гледам на то као на дио посла који је неко одабрао да ради, а нема везе ни са правом ни правним системом у БиХ и Републици Српској. Према томе се односим на на тај начин. Не осјећам притисак, моје је да радим, да редовно и правовремено објављујемо све одлуке које се тичу институција и грађана, али и да радимо све остале дјелатности "Службеног гласника" - нагласио је Лукић за Срну.

Он је подсјетио да је "Службени гласник" јуче објавио свој 60. број, у којем је објављен Указ предсједника Српске након што су Закони, односно измјене постојећих са закључцима усвојени у Народној скупштини.

- Закони се односе на непримјењивање одлука Уставног суда БиХ на територији Републике Српске и Закон о измјени Закона о објављивању закона и других прописа Републике Српске, који се односи на то да `Службени гласник` нема обавезу да објављује одлуке високог представника - појаснио је Лукић.