latinica  ћирилица
11/07/2023 |  14:08 ⇒ 14:08 | Аутор: РТРС

Завршена комеморација у Поточарима (ФОТО)

Вјерским обредом који је предводио поглавар Исламске вјерске заједнице у БиХ Хусеин Кавазовић и укопом посмртних остатака 30 идентификованих лица у Поточарима је завршено обиљежавање 28 година од страдања Бошњака приликом пробоја 28. Дивизије такозване Армије БиХ из Сребренице према Тузли и трагичних догађаја у јулу 1995. године.
Сребреница - Фото: РТРС
СребреницаФото: РТРС

Данашња комеморација почела је емитовањем видео-порука и обраћањем званичника у комеморативној сали у бившој фабрици акумулатора.

Након тога званичници, међу којима највише нижерангираних чланова дипломатског кора у БиХ, предвођени члановима Предсједништва БиХ Денисом Бећиревићем и Жељком Комшићем, те замјеником начелника сребреничке општине Хамдијом Фејзићем, положили су цвијеће и одали пошту настрадалим код централног спомен-обиљежја у сакралном дијелу Меморијалног центра.

Комеморацији су присуствовали бројни представници међународне заједнице у БиХ, те делегације из више земаља, затим званичници разних нивоа власти из Федерације БиХ.

Након полагања цвијећа бошњачке и делегације из исламских земаља присуствовале су вјерском обреду, док су остале одмах напустиле Поточаре.

Сребреница (Фото: РТРС)

Комеморација је протекла мирно, а обезбјеђивала ју је Полиција Републике Српске уз подршку осталих безбједносних структура у БиХ.