latinica  ћирилица
14/07/2023 |  18:38 ⇒ 19:43 | Аутор: РТРС

Нова Бећировићева опструкција: Стопиран долазак Србина на чело ОС БиХ (ВИДЕО)

Српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић, изјавила је да бошњачки члан Денис Бећировић, за разлику од бројних популистичких тема које делегира, а које нису у надлежности Предсједништва, избјегава оне за које је та институција по закону задужена.
Сједница (фото: Предсједништво БиХ) -
Сједница (фото: Предсједништво БиХ)

Једна од тих је усвајање Плана структуре генералског кора у одбрамбеном систему БиХ, која је прошлог мјесеца била на дневном реду сједнице Предсједништва, а чије је усвајање стопирао Бећировић.

Из Бећировићевог кабинета нисмо добили одговор на упит зашто касни усвајање Плана структуре генералског кора.

Више од 15 мјесеци трају опструкције у вези с именовањем нових генерала на командне позиције у Оружане снаге БиХ. Умјесто актуелног начелника Заједничког штаба, ратног бошњачког команданта Сенада Машовића, требало би да буде именован српски генерал.

Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић прстом показује на Бећировића, који је у више наврата одгађао усвајање Плана структуре генералског кора, наводно због додатних консултација.

- Могуће је да Бећировићу смета то што по том плану позиција начелника Заједничког штаба ОС БиХ припада Србину, баш као што му је током посјете Загребу сметало присуство амбасадора из српског народа - каже Цвијановићева.

Структура генералског кора у Оружаним снагама подразумијева распоред 13 генералских позиција на главним командним мјестима по националном кључу. План је усаглашен у Министарству одбране, што је потврдио и министар Зукан Хелез достављајући захтјев Предсједнипштву да га усвоји. Ипак, Бећировић одбија да се сагласи са предложеним Планом, чиме крши Закон о одбрани БиХ на који се често позива.

- Могуће је и да је у позадини тихи унутарстраначки сукоб Бећировића са министром одбране Зуканом Хелезом, што донекле објашњава, али ни у ком случају не оправдава његове опструкције - каже Цвијановићева.

И замјеник министра одбране Александар Гогановић не искључује могућност да због међусобних несугласица са министром одбране, Бећировић опструише усвајање већ усаглашене генералске структуре.

- Усвјање генералске структуре је приоритет у Министарству одбране на шта су указали и представници НАТО и ЕУФОР својим ургенцијама и допицима. У новој генералској структури мјесто начелника Заједничког штаба припада Србима, тако да је могуће да је и то један од разлога опструкција које се дешавају - наводи Гогановић.

Именовањем српског генерала за начелника Заједничког штаба Оружаних снага био би постигнут баланс у одбрамбеној структури БиХ. Тренутно су водеће позиције у рукама Бошњака, тачније министра Зукана Хелеза и генерала Сенада Машовића. Неријетко, нарочито Хелез, је злоупотребљава пријетећи Српској и њеним политичарима.

- Бећировићу смета што је у предложеној структури генералског кора предвиђено да Србин генерал буде на челу ОС БиХ, а није Србин одавно био на челу Оружаних снага ни министар одбране. Дакле, бошњачка страна се фокусирала да те двије позицијје чврсто држи у својим рукама - истиче професор геополитике Срђан Перишић.

У овој фази рано је говорити о потенцијалним именима генерала. Извјесно је да Србима припада мјесто првог војника, односно начелника Заједничког штаба Оружани снага, добиће замјенике у Оперативној и Команди за подршку, као и команданта једне пјешадијске бригаде.

У 18 година постојања само је једном Србин, генерал Миладин Милојчић, предводио Оружане снаге БиХ.