latinica  ћирилица
16/07/2023 |  07:27 ⇒ 11:36 | Аутор: РТРС

Вимблдон спреман за спектакл - Ђоковић игра за осму, Алкараз за прву титулу (ФОТО)

Новак Ђоковић и Карлос Алкараз састаће се данас у финалу Вимблдона. Српски тенисер покушаће освојити 24. грен слем титулу у каријери, а осму на теренима Олд ингланд клаба. Финале почиње од 15 часова, а текстуални пренос меча пратите на РТРС.
Алкараз - Ђоковић (Фото:  EPA-EFE/YOAN VALAT, илустрација) -
Алкараз - Ђоковић (Фото: EPA-EFE/YOAN VALAT, илустрација)

У полуфиналу Ролан Гароса због грчева у мишићима Алкараз није могао да пружи свој максимум у дуелу против Ђоковића који је славио са 3:1. Млади шпански тенисер није издржао: тензије, притисак, важност меча, противник, све је то утицало на Алкараза.

Други пут у нешто више од мјесец дана, Ђоковић и Алкараз, поново ће одмјерити снаге у завршници gрен слема. Послије полуфинала у Паризу, састаће се и у финалу Вимблдона. Меч за трофеј на најпрестижнијем gрен слему, којем се надала већина љубитеља овог спорта.

- Ово је вјероватно најишчекиваније финале од почетка турнира. Он је млад, али је већ веома константан, чак и на трави, мало ко је очекивао да игра овако добро. Његов стил игре је направљен за шљаку и спорије бетоне, али он се невјероватно брзо адаптирао на све подлоге и изазове које му постављају разни противници. И ту ме подсјећа на мене, јер сам и ја знао како да најбоље одговарам на разне изазове - каже Ђоковић.

Свјестан је квалитета Алкараза и колико је напредовао на трави, али исто тако не бјежи од улоге фаворита. Ово му је 35. рекордно грен слем финале, девето на Вимблдону, Алкараз је први пут у финалу турнира у Лондону.

- Амбиције су ми увијек највеће: желим освојити нову титулу. То се не мијења без обзира што сам већ исписао историју, поставио рекорде. Мислим, постоји притисак. Још увијек осјећам неку врсту узбуђења, лептириће у стомаку и нервозу пред сваки меч Тако да ћу ући у финале као да ми је прво, да будем искрен - рекао је Ђоковић.

Искуство са полуфинала Ролан Гароса, сигурно ће доста помоћи Алкаразу да психички спремнији уђе у меч. То је и сам Шпанац изјавио у најави овог дуела, али и још једном изразио огромно поштовање према Ђоковићу.

- Он нема слабости. Комплетан је играч, невјероватан је. Не ради ништа погрешно током меча. Физички је звијер, ментално је звијер. Све везано за њега је невјероватно. Мислим да је он микс свега онога што највише цијеним. Увијек кажем, ако желите да будете најбољи, морате да побиједите најбољег. Било би сјајно ако бих урадио то - истакао је Алкараз.

Колико год био импресиван до сада, Алкараза у мечу за трофеј чека човјек који је седам пута освајао трофеј на Вимблдону. Уз све то, српски тенисер има невјероватан низ од 45 побједа на Централном терену. О томе је говорио и Данил Медведев на конференцији за медије, послије дуела са Алкаразом...

- Никад нису играли на трави. Новак на трави, знате сви шта је освојио.. Не желим бројати, али 40-ак мечева заредом добити на Вимблдону. Биће тешко само зато што играш против типа који овдје једва губи . Мислим да ће то бити веома занимљиво финале - рекао је Медведев.

Спектакуларно финале Вимблдона, Ђоковић - Алкараз на програму је од 15 часова.