latinica  ћирилица
18/07/2023 |  22:44 ⇒ 19/07/2023 | 07:45 | Аутор: РТРС

НСРС размотрила Приједлог закона о измјенама и допунама Кривичног законика Српске

Посланици у Народној скупштини Републике Српске размотрили су на четвртој редовној сједници Приједлог закона о измјенама и допунама Кривичног законика Републике Српске, Нацрт закона о електронском новцу, Нацрт закона о измјени и допуни Закона о државним становима на којима не постоји станарско право и Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о пољопривредним задругама.
Народна скупштина Републике Српске - Фото: РТРС
Народна скупштина Републике СрпскеФото: РТРС

Министар правде Српске Милош Букејловић позвао је народне посланике да подрже усвајање овог приједлога закона.

Букејловић је рекао да је у Парламенту Српске о овом приједлогу закона обављена конструктивна и кретаивна расправа.

Министарка финансија Српске Зора Видовић изјавила је да је Нацрт закона о електронском новцу одговор на појаву савремених финансијских услуга на међународном тржишту, са циљем стварања правних претпоставки за њихов развој на домаћем тржишту путем оснивања и пословања друштва за издавање електронског новца и обављања плаћања са овим новцем, у складу са примјењивим међународним стандардом.

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Бојан Випотник рекао је да је Нацртом закона о измјени и допуни Закона о државним становима на којима не постоји станарско право предвиђена могућност да се ови станови додјељују и лицима који су носиоци станарског права на стану у приватном власништву, а којима у складу са Законом о приватизацији државних станова јединица локалне самоуправе мора омогућити откуп другог одговарајућег стана.

- Приоритет у стамбеном збрињавању имају лица која су била корисници стана у државној својини у рату уништене зграде, лица са статусом породица погинулих бораца, бораца, ратних војних инвалида, цивилних жртава рата, инвалида рада, избјеглих и расељених лица која су станове користили као алтернативни смјештај - рекао је Випотник у парламенту Републике Српске, образлажући овај нацрт закона.

Он је рекао да је Савез општина и градова Републике Српске упутио иницијативу за измјену и допуну овог нацрта закона како би се станови који су враћени локалним заједницама могли додјељивати и лицима која су носиоци станарског права на стану у приватном власништву, како би их поменута лица послије могла и откупљивати.

Помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Саша Лалић рекао је да су разлози за измјене и допуне Закона о пољопривредним задругама потребне ради прецизнијег дефинисања врсте пољопривредних задруга, ко може бити члан, дјелатност, јасније дефинисање права послије смрти задругара, као и да се онемогући да једно лице истовремено врши више функција у задрузи.

Лалић је током образлагања Нацрта закона о измјенама и допунама Закона о пољопривредним задругама у Народној скупштини Републике Српске подсјетио да је Закон о пољопривредним задругама донесен 2008. године, те је претрпио двије измјене 2009. и 2011. године.

Лалић је истакао да је тренутно активно 99 задруга, 16 је у процесу покретања пословних активности, док их је у регистар уписано укупно 373.

Изразио је наду да ће се ријешити питање задружне имовине, као и да се одвајају велика средства за пољопривреду.

Наставак сједнице НСРС заказан је за сриједу у 10.00 часова.