latinica  ћирилица
19/07/2023 |  20:13 ⇒ 21:26 | Аутор: РТРС

Борељ: Одговорност у БиХ да носе домаћи политичари

Одговорност у БиХ за пут ка Европској ини носе домаћи политичари, рекао је високи представник ЕУ за спољну политику Жозеп Борељ након састанка Савјета за стабилизацију и придруживање БиХ - Европска унија.
Борељ  (Фото:EPA-EFE/Javier Lizón) -
Борељ (Фото:EPA-EFE/Javier Lizón)

- Домаћи политичари морају радити на терену. Мало шта ми из Брисела можемо урадити - рекао је Борељ.

Истакао је да ЕУ посвећена европској перспективи.

Он је након петог састанка Савјета стабилизацију и придруживање рекао да те прилике сада треба искористити, односно тај подстрек, и спровести одлучне реформе како би Бих напредовала, уз напомену да је то "највиши ниво институционалног ангажовања између ЕУ и БиХ".

- То је прилика да се анализира досадашњи рад у циљу чланства БиХ у ЕУ и шта још треба да се уради. Састајемо се у овом формату након двије године. Прошле године то није било могуће због политичке блокаде земље, али смо то данас успјели јер је БиХ прешла од политичког ћорсокака до политичке прилике и та реченица сумира оно што се догодило у протеклих годину дана - рекао је Борељ.

Борељ је нагласио да је његов задатак да охрабри политичке лидере у БиХ да ријеше проблеме кроз дијалог.

- Ми подржавамо дијалог и сваки приједлог од свакога ко има добру вољу да покуша да допринесе томе да се БиХ окрене конструктивној агенди у складу са перспективама ЕУ. Наша улога је да подстичемо дијалог како бисмо избјегли једностране поступке и да од свих тражимо да приближе БиХ Унији - додао је Борељ.

Борељ је појаснио је да током конференције за новинаре ниједном није поменуо конкретно Републику Српску када је говорио о реторици подјеле у БиХ, већ да се тиме "обратио свима".

Вархељи: БиХ је апсолутно нужан дио ЕУ

Европска унија сматра да је БиХ апсолутно нужан дио ЕУ, изјавио је европски комесар за проширење Оливер Вархељи на конференцији за новинаре након састанка Савјета за стабилизацију и придруживање БиХ - Европска унија.

- Зато је статус кандидата статус који треба да пренесе ту јасну поруку да је то за грађане БиХ, да је то европска понуда БиХ - рекао је Вархељи.

Вархељи је навео да се кључна тема дискусија тицала 14 кључних приоритета и како да се убрза њихово испуњавање.

- Истакли смо шта је још потребно урадити - поручио је Вархељи.