latinica  ћирилица
20/07/2023 |  10:30 ⇒ 13:27 | Аутор: РТРС

Цвијановић: Ако је ово заиста одговор из УН, онда је у питању општа преварантска игра

Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић изјавила је да, уколико је заиста то одговор Антонија Гутереса који је доспио у медије, а не у њен кабинет, онда је то дио игре у којој треба урадити све да се сакрије истина.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

На питање Срне да прокоментарише одговор Гутереса да "УН нису потписник Дејтонског споразума нити су УН члан ПИК-а, који је релевантан за именовање високог међународног представника у БиХ", који се појавио у медијима, Цвијановићева је рекла да ако је то заиста одговор, будући да га је видјела само у медијима, то би била само потврда да је ОУН инструментализована јер су ту, нажалост, поновљене ријечи представника једне чланице Савјета безбједности УН, које тај представник пласира у разговорима са представницима других држава кад их убјеђује да треба санкционисати Републику Српску.

- Е, сад било би логично да питамо УН зашто су они губили вријеме и резолуцијама Савјета безбједности УН потврђивали именовања читавог низа високих представника, ако с тим немају ништа? Чему онда служи њихова база података у којој постоје одлуке ранијих именовања? Да ли су узурпирали нечија права и бавили се послом који им не припада? И зашто су, примјера ради, ставили на дневни ред именовање Кристијана Шмита, које успут речено, није успјело добити подршку Савјета безбједности УН ако с тим немају ништа - каже Цвијановићева.

И коначно, рекла је Цвијановићева, шта то значи у контексту Уставног суда БиХ, ако је тачно то што одговарају из УН с обзиром на то да је тај Уставни суд БиХ 2006. године рекао да високи представници морају бити верификовани у Савјету безбједности?

- Значи, у питању је општа преварантска игра јер је овај одговор настао као плод притисака, а не одговора достојног такве глобалне организације и међународног права. Мислим да су се запетљали у сопствену импровизацију и да је ово једна срамотна, веома срамотна ситуација. Чак морам признати да ми дјелује да је овај одговор писао неко други, а да је Гутерес само доведен у позицију да га потпише - указала је Цвијановићева.

Навела је да је ово уједно била и потврда бескорисности дипломатске мреже БиХ, јер је ван сваке памети да одговор прво заврши у медијима, него у њеном кабинету, којем су га дужни прослиједити.

- Очигледно је српски члан под блокадом МИП-а, па прво морају да изанализирају садржај и да га прослиједе само ако им одговара - констатовала је Цвијановићева.