latinica  ћирилица
20/07/2023 |  15:09 ⇒ 18/08/2023 | 11:21 | Аутор: РТРС

Усвојен Закон о измјенама и допунама Кривичног законика Републике Српске (ФОТО/ВИДЕО)

Посланици Народне скупштине Републике Српске усвојили су Закон о измјенама и допунама Кривичног законика Републике Српске.
НСРС - Фото: РТРС
НСРСФото: РТРС

Од 63 присутна посланика, овај закона подржало је 47, против је било 16, док нико није био суздржан.

Влада, као предлагач овог закона, прихватила је амандман клубова посланика СП-а и НПС-а којим је предвиђена новчана казна од 2.000 КМ до 6.000 КМ за оног ко јавно изложи порузи или презиру лице или групу због припадности одређеној раси, вјери, националности или због етничког поријекла, боје коже или пола.

Усвојен је закључак Клуба посланика ДЕМОС-а у вези са овим законом, а којим Народна скупштина Републике Српске задужује Владу да у року од 90 дана припреми и у скупштинску процедуру упути Нацрт закона о медијима.

Гласање (Фото: РТРС)

Овим измјенама и допунама се уводе кривична дјела против части и угледа, и то кривична дјела клевета, изношење личних и породичних прилика и јавно излагање порузи.

Министар правде Републике Српске Милош Букејловић рекао је током засједања да је Приједлогом измјена и допуна Кривичног законика Републике Српске избрисано кривично дјело увреде, да кажњавање за увреду остаје у сфери прекршаја, док је у знатној мјери смањена казна код кривичног дјела против части и угледа.

Букејловић је рекао да је у Парламенту Српске о овом приједлогу закона обављена конструктивна и кретаивна расправа. Он је рекао да је доношење овог Приједлога закона прошло свеобухватну процедуру од нацрта закона , јавних расправа и прихватања конструктивних приједлога.

Народна скупштина Републике Српске усвојила је Нацрт закона о електронском новцу који за циљ има уређење пословања и развоја тржишта електронског новца.

Усвојен је Нацрт закона о измјени и допуни Закона о државним становима на којима не постоји станарско право, којим се проширује круг лица којима јединице локалне самоуправе могу додјељивати ове станове.

Народна скупштина Републике Српске усвојила је Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о пољопривредним задругама, којим се омогућава физичким и правним лицима која нису чланови задруге да ипак улажу средства, чиме се постиже боља сарадња и пословна увезаност у сектору производње хране.

Парламент Српске примио је к знању Обавјештење Уставног суда Републике Српске о неким појавама од интереса за остваривање уставности и законитости.

У Обавјештењу се наводи да Парламентарна скупштина БиХ треба у потпуности да испоштује захтјеве Републике Српске, као и препоруке Европске комисије да се у процедуру упути закон о Уставном суду БиХ којим ће на адекватан начин бити ријешен избор судија, регулисан његов састав и начин одлучивања, те надлежности, а не да се призива интервенција странаца.

Усвојен је извјештај о спровођењу Закона о фискалној одговорности за 2022. годину према којем је укупан дуг Српске на нивоу 44,64 одсто оствареног бруто домаћег производа, што је у складу са ограничењима прописаним Законом о задуживању, дугу и гаранцијама.

Усвојени су извјештаји Агенције за банкарство Републике Српске за 2022. годину, која наводи да је нето билансна актива банкарског сектора Српске крајем прошле године износила око 10 милијарди КМ и већа је за два одсто.

Народна скупштина Републике Српске усвојила је извјештаје Комисије за хартије од вриједности за 2022. годину који се односе на стање на тржишту хартија од вриједности, раду и финансијском пословању, извештај Агенције за високо образовање Републике Српске за 2022. годину, док је примљен к знању извјештај ВСТС БиХ за 2022.годину.

Народна скупштина Републике Српске усвојила је Информацију о дугу за прошлу годину у којој се наводи да је јавни дуг Републике Српске износио 5.343,71 милиона КМ, што представља 37,53 одсто БДП-а, док је укупан дуг Српске 6.357,19 милиона КМ, односно 44,65 одсто БДП-а.

Усвојен је извјештај Одбора за заштиту животне средине Народне скупштине Републике Српске који је донио закључке којима тражи да Влада припреми информацију о активностима надлежних институција Српске и БиХ у вези са спречавањем Хрватске да одлаже радиоактивни отпад на Трговској гори и да Скупштини предложи нову Резолуцију.

Народна скупштина Републике Српске усвојила је Одлуку о утврђивању Археолошког подручја Касноантички-рановизантијски град и три ранохришћанске базилике у Бакинцима у Лакташима као непокретног културног добра од изузетног значаја.