latinica  ћирилица
20/07/2023 |  15:21 ⇒ 20:26 | Аутор: РТРС

Цвијановић: Нема релевантног акта о именовању Шмита; Упутићемо ново писмо (ФОТО)

Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић изјавила је да у бази података УН нема релевантног акта о именовању Кристијана Шмита, али да постоје кад су у питању његови претходници, те је најавила ново писмо генералном секретару УН Антонију Гутересу.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

 - Иако је писмо Гутереса обишло све медије прије него што је стигло у мој кабинет, јер још није, ипак је у манипулативним и нетачним наводима око ПИК-а, којег иначе не познаје Дејтонски споразум, генерални секретар УН дао индиректан одговор на моје питање, упућујући нас на базу података УН. И поново смо погледали, и опет видјели да нема релевантног акта о именовању Кристијана Шмита, али да постоје кад су у питању његови претходници - навела је Цвијановићева.

Он је рекла да не зна зашто поједини ликују због Гутересовог одговора.

- Пишемо ново писмо генералном секретару УН ових дана, с намјером да сачувамо образ ове универзалне организације која нам је свима важна - навела је Цвијановићева на Инстаграму.

      View this post on Instagram

A post shared by Жељка Цвијановић (@zeljka.cvijanovic)

Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић раније је тражила да се институцијама БиХ и њој достави одлука о именовању Шмита за високог представника у БиХ и тако разријеши дилема у погледу његове функције и улоге у БиХ, на шта је Гутерес, како су објавили федерални медији, одговорио да "УН нису потписник Дејтонског споразума нити су УН члан ПИК-а, који је релевантан за именовање високог међународног представника у БиХ".