latinica  ћирилица
20/07/2023 |  19:18 ⇒ 19:18 | Аутор: СРНА

Приштина: Подигнута оптужница против двојице Срба

Специјално тужилаштво у Приштини подигло је данас оптужницу против двојице Срба чији су иницијали С.Ј. и И.С. због наводног хулиганства и посједовања оружја.
Приштина (Фото: TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ/ nr) -
Приштина (Фото: TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ/ nr)

Они су крајем маја ухапшени на административном прелазу Јариње, а 1. јуна им је Основни суд у Приштини одредио једномјесечни притвор под сумњом да су наводно извршили кривично дјело "припремање терористичких дјела против уставног поретка такозваног Косова".

Тужилаштво је саопштило да су С. Ј. и И. С. 30. маја након преласка на Јарињу "у саизвршилаштву предузели све потребне припремне радње, предмете намијењене изазивању опште опасности и наношење штете јавном лицу, наношење штете службеном лицу, те да су пристали да се придруже насилној гомили српских демонстраната 29. маја".

- И.С. се терети да је неовлаштено поседовао, контролисао или држао оружје, а да су приликом претреса аутомобила словеначких регистарских ознака, којим је управљао, у гепеку пронађена и одузета четири спреја и бибер спреј. Овим радњама окривљени је извршио кривично дело неовлаштено поседовање или држање оружја - наводи се у саопштењу.

Министар унутрашних послова самопроглашеног Косова Џељаљ Свећља рекао је раније да је полиција у њиховом аутомобилу пронашла пендрек, чекић, ножеве, маску, спрејеве, српске заставе, амблеме и другу опрему намијењену учесницима протеста.

Београдски медији наводе да је ријеч о Синиши Јевтићу и Ивану Секулићу.