latinica  ћирилица
22/07/2023 |  17:44 ⇒ 17:45 | Аутор: Агенције

МУП Србије издао хитно упозорење: Грађани да се придржавају мјера током невремена

Сектор за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова Србије, на основу упозорења Републичког хидрометеоролошког завода на данашње временске непогоде, данас је поново апеловао на грађане да се током невремена придржавају мјера, било да се налазе на отвореном или затвореном простору.
Министарство унутрашњих послова Србије (Фото: МУП Србије) -
Министарство унутрашњих послова Србије (Фото: МУП Србије)

- Ако се грађани налазе у затвореном простору за вријеме олује, потребно је да обезбиједе све објекте који могу да одлете усљед јаког вјетра или обилне кише и изазову материјалну штету или повреде грађане. Такође, потребно је обезбиједити и прозоре и спољна врата и затворити сва унутрашња врата, као и избјегавати контакт са кухињским и купатилским славинама, радијаторима и другим металним предметима, будући да су добри проводници - истиче се у саопштењу.

Како се наводи, уколико се грађани током невремена нађу на отвореном, потребно је да се склоне од било каквих високих структура (јарбола, стубова, торњева) и имају у виду да је сигурно растојање од тих структура једнако њиховој висини.

Такође, важно је избјегавати високе конструкције, високо дрвеће, ограде, телефонске каблове и електричне водове. Потребно је пронаћи заклон у згради или у аутомобилу, а ако то није могуће, сјести на землју и избјегавати стајање у близини зграда или аутомобила у које се не може ући као у заклон.

Грађани, уколико се нађу у шуми, заштиту треба да потраже испод грана ниског дрвећа, а никако испод високог дрвећа на отвореном простору. Потребно је ући у шуму и избјегавати границу између шуме и отвореног простора, отворена поља, врхове брда и планина, обале, јаркове или друга влажна мјеста. Не треба прелазити преко воде, нити пливати.

- Не препоручује се држање кишобрана нити других металних проводних предмета у рукама (штапова за голф, штапова за пецање и слично) и треба избјегавати близину металних објеката, бицикала, опреме за камповање и слично. Не треба стајати усправно, већ чучати или се макар сагнути, не додирујући землју рукама, а ако сте у групи држати растојање од пет метара између себе - пише у упозорењу, преноси Танјуг.

Уколико се нађу у аутомобилу за вријеме јаке олује, потребно је зауставити аутомобил поред пута даље од електроводова и дрвећа које може пасти на аутомобил, остати у аутомобилу и упалити позициона свјетла док не прође олуја, затворити прозоре и не додиривати металне предмете у аутомобилу и избјегавати поплављене путеве.

- Посебно напомињемо да по завршетку олујног невремена грађани, уколико примјете кварове на електроснабдијевању као што су прекинути каблови и слично, одмах контактирају надлежне службе у циљу отклањања посљедица олујног невремена. Припадници Министарства унутрашњих послова и данас пружају сву потребну помоћ нашим грађанима у отклањању посљедица невремена и остаће на терену јер су током данашњег дана најављене нове падавине - истиче се у саопштењу.

Извор: rt.rs