latinica  ћирилица
23/07/2023 |  14:49 ⇒ 18:33 | Аутор: СРНА

Линта: Нема правде за српске жртве пред институцијама БиХ

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта истакао је да нема правде за српске жртве пред институцијама БиХ, те указао да ни послије 31 годину Тужилаштво БиХ није подигло оптужницу за масовни злочин над Србима у фочанском селу Јабука.
Миодраг Линта (Фото: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bs) -
Миодраг Линта (Фото: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bs)

Линта је нагласио да је обавеза српског народа да се увијек сјећа 43 српске жртве из фочанског села Јабука које су страдале у зору 23. јула 1992. године и да се о њима говори.

Он је навео да за злочин у Јабуци, упркос бројним свједочењима преживјелих, правосудне институције у БиХ никада нису подигле ниједну оптужницу.

У питању је, како је навео, један од бројних доказа да нема правде за српске жртве пред инситуцијама БиХ, саопштено је из Савеза Срба из региона.

- Правосуђе БиХ није независно и непристрасно већ је у функцији бошњачке ратне политике. Циљ правосуђа у Сарајеву је да се оправда лажни наратив да су Срби агресори и злочинци, а Бошњаци ослободиоци и жртве - додао је Линта.

Линта је поручио да без утврђивања истине о карактеру рата, процесуирања одговорних за злочине и поштовања свих жртава није могуће успостављање повјерења и помирење у БиХ.

На Градском гробљу Божовац у Фочи данас је служен парастос за 43 мјештана фочанске Јабуке, које су на кућном прагу прије 31 годину свирепо убили припадници такозване Армије БиХ из Горажда, што је било прво масовно страдање фочанских Срба у Одбрамбено-отаџбинском рату.

У зору 23. јула 1992. године, муслиманска војка у нападу на шире подручје Јабуке није имала милости ни за дјецу, жене и непокретне старце, а у крвавом походу попалили су све српске куће и помоћне објекте.

На свиреп начин убили су 43 српских мјештана, међу њима и дјечака од 13 година Нова Елеза, слијепу старицу Милку Ковач, непокретну Зорку Симовић, као и партизанског ветерана из Другог свјетског рата, јунака из Битке на Сутјесци и са Сремског фронта Милоша Вуковића.

Убијени су и старији брачни парови Милован и Марија Скакавац, Милош и Анђелка Тривун, Остоја и Софија Ћосовић, Драго и Јока Стојановић.

Запаљено је и уништено 18 српских села на подручју од Стоца до Јахорине, а православна црква Преображења Господњег минирана је и до темеља срушена, која је прилозима вјерника обновљена 2005. године.