latinica  ћирилица
29/07/2023 |  19:02 ⇒ 20:23 | Аутор: РТРС

Пријети ли "тузлански сценарио" и бањалучком Аеродрому? (ВИДЕО)

Након што је нискобуџетна авио-компанја Виз ер најавила да ће у септембру затворити своју базу у Тузли, рад и постојање овог аеродрома, доведени су у питње. Из бањалучког Аеродрома наглашавају да је сарадња са нискобуџетним компанијама за сада стабилна, али нико не може да гарантује да се и на овом аеродрому не може десити тузлански сценарио. Додатан проблем, наводе, је такса Дирекције за цивилно ваздухопловство од три КМ по путнику у одласку, која је из Тузле већ отјерала Рајанер.
Слијетање Визер авиона на Аеродром Бањалука - Фото: РТРС
Слијетање Визер авиона на Аеродром БањалукаФото: РТРС

Радни дан или викенд, више није ни важно. Гужве на бањалучком Аеродрому стална су појава.

Жарко Пејовић каже, живи у Норвешкој, а са породицом долази у Котор Варош неколико пута годишње.

Линија од Бањалуке до Шведске, гдје пресједају, једна је од најчешће кориштених.

- Путовао сам из Тузле, Београда, Загреба, Пуле, свих могућих аеродрома. Ову прилику што имамо из Бањалуке, мислим да је фантастична - наглашава Пејовић.

Летови до европских одредишта, по често симболичним цијенама, омиљени су избор домаћих путника.

Зато је одјекнула вијест да компанија Виз ер затвара своју базу на тузланском Аеродрому и са 36 седмичних летова, промет смањује на свега 11.

У Тузли кажу да су због захтијева ове компаније покренули велике инвестиције и да са 450.000 превезених путника од почетка године овакав потез Виз ера у најмању руку није оправдан.

- Ми смо кренули с прољећа ове године да градимо трећи гејт, требало би до септембра да буде у функцији. Радимо и свјетла за централну линију, да се јутарња кашњења кад је магла сведу на минимум, све је то у фази реализације. Вршимо и вањско уређење, као што је паркинг са 320 мјеста, атријум са просторима за закупце... Све је ишло у прилог проширењу сарадње, а не смањења - рекао је Џевад Халилчевић, диркетор Аеродрома Тузла.

За затварање тузланске базе, Виз ер каже да је ријеч о оптимизацији тржишта својих летова у БиХ и упутио извињење путницима који су већ купили карте.

- Изазовно макроекономско окружење и компликовани временски услови у регији, попут честих магли које значајно утичу на оперативне перформансе, нажалост, онемогућили су нам да одржавамо велику мрежу летова са тузланског Аеродрома и базирамо наше авионе тамо - навео је Роланд Тишнер, директор за управљање и оперативне послове компаније Виз ер.

Пословање у БиХ ова компанија тиме своди на укупно девет линија из Тузле, Сарајева и Бањалуке.

У Бањалуци наводе да Аеродром биљежи стално повећање путника, али пословање се не усуђују везвати само за једну компанију.

Уговори са Виз ером и Рајанером, нискобуџетним компанијама које бх. путници најчешеће бирају, и даље су стабилни, али бојазан увијек постоји.

- Радимо на тржишту нових дестинација, нових авиокомпанија, тако да покушавамо да обезбиједимо редовне линије за Истанбул, редовне линије за Атину, за Медитеран... Да ли ће то бити Италија или Шпанија и Кипар, то је нешто на што смо се ми опредијелили у смислу дестинација, нових авио-компанија, нових превозника. Тако да имамо разноврсност, како у погледу дестинација, тако и сарадње са другим авиокомпанијама - истакла је Наталија Тривић, директорка бањалучког Аеродрома.

То је, сматрају аналитичари, једини начин. У супротном, наводе, у питање се доводи постојање иједног бх. аеродрома, осим сарајевског.

- То су вам зрачне луке које смо ми наслиједили из Југославије. И што сад? Хоћемо их затварати? Нећемо их затварати, али нећемо ни трошити толике милионе да би оне егзистирале. Ако имате аеродром који има перспективу, могућ је опстанак, а то је сарајевски, уз наравно Бањалуку која је показала да има перспективу - рекао је Ален Шћуриц, ваздухопловни аналитичар.

Авио-саобраћај који се повећава тек посљедњих година, додатно је закомликовало увођење таксе за сваког путника у одласку, коју наплаћује Дирекција за цивилно ваздухопловство. Због три КМ по путнику, Рајанер је суспендовао све летове из Тузле и повратак условљава њеним укидњем.

Незванично, бањалучки Аеродром покренуо је иницијативу да се ова такса, за нискобуџетне компаније, смањи на једну КМ.

Истовремено, већ је подигнута тужба јер БХДЦА од Бањалуке није добио податке о броју путника, па накнаду нису ни могли да наплате.

- Наглашавамо да све државе како у региону, тако и ЕУ имају ову накнаду, а БХДЦА је приликом утврђивања висине накнаде у БиХ упоређивала висину накнаде са накнадама које имају државе у окружењу, те је накнада која је прописана у БиХ најнижа - наводи се у саопштењу Дирекција за цивилно ваздухопловство БиХ.

Истичу да локалне заједнице у многим државама, као одређени вид субвенција, на себе преузимају плаћање ове накнаде.

На то се одлучио и Мостар који плаћа ову накнаду у име оператера који саобраћају са тамошњег аеродрома.