latinica  ћирилица
29/07/2023 |  21:58 ⇒ 22:00 | Аутор: Агенције

Црнадак: Додик обећао партнерима из ФБиХ да неће примјењивати Закон

Потпредсједник ПДП-а Игор Црнадак рекао је да је предсједник Републике Српске и лидер СНСД-а Милорада Додик обећао партнерима из ФБиХ да неће примјењивати Закон о непровођењу одлука Уставног суда и тако понизио Републику Српску.
Игор Црнадак - Фото: РТРС
Игор ЦрнадакФото: РТРС

- На састанку са својим партнерима из Тројке и ХДЗ-а, Додик је рекао да ће Република Српска именовати судије у Уставни суд БиХ. Која је логика да с једне стране имамо Закон о непровођењу одлука Уставног суда на територији Републике Српске, а с друге стране се најављује избор судија у тај Уставни суд? Одговор је јасан: обећао је својим партнерима из ФБиХ да се тај закон неће примјењивати и тако поново понизио Народну скупштину Републике Српске и саму Републику Српску - рекао је Црнадак, који је шеф Клуба посланика ПДП у Народној скупштини.

Он је навео да је још 28. јуна рекао да је тај закон "још једна у низу превара СНСД-а" и да је још тада најавио конференцију за медије за 28. аугуст.

- И тада ћемо само констатовати да СНСД још увијек учествује у раду институција БиХ, да запошљавају, купују зграде, итд. а да Уставни суд БиХ ради, да стране судије тамо и даље сједе, доносе одлуке и да се ништа није промијенило - рекао је Црнадак.

Црнадак је рекао да би било добро да је политички договор о одласку страних судија постигнут што раније.

- Да је СНСД истински хтио да оду, то би поставили као услов за формирање Савјета министара. Они су већ били у власти и нигдје им се није журило. Да су тражили од Тројке да стране судије оду, гарантујем да би и они и ХДЗ на то пристали. Али СНСД то тада није тражио, него су се питања страних судија сјетили када им је затребало за нову измишљену кризу - рекао је Црнадак.