latinica  ћирилица
31/07/2023 |  13:57 ⇒ 19:27 | Аутор: РТРС

Додик озваничио почетак радова на ХЕ "Мрсово"; Историјски тренутак за Српску и Рудо (ФОТО/ВИДЕО)

Почетак радова на Хидроелектрани "Мрсово" у Рудом је историјски тренутак и за Републику Српску и за ову општину, рекао је предсједник Републике Српске Милорад Додик, који је данас озваничио почетак радова на ХЕ.
Милорад Додик - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Милорад ДодикФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Навео је да ће бити запослено 60 нових радника, а планирано је да ХЕ проради за 31 мјесец.

- Ово ће бити изузетан допринос систем зелене енергије. Деценијама се о овоме прича, што говори о томе колико је то било сложено - рекао је Додик и истакао да је овим исказана сва способност Републике Српске да и у сложеним околностима може успјешно да ради.

Осим изградње Хидроелектране "Мрсово", навео је да је у току и реализација пројеката "Горњи хоризонти", "Бук бијела", "Бистрица"  и изразио задовољство због партнерства са турским партнерима, који су генерални извођачи радова на изградњи Хидроелектране, али и са партнерима из Србије и Аустрије.

Свечаности су присуствовали и премијер Српске Радован Вишковић, министар енергетике и рударства Петар Ђокић, као и други званичници Српске и Турске.

- Ми у Републици Српској чинимо све да обезбдиједимо довољне количине зелене енергије и то и данас у Рудом радимо - истакао је Вишковић и додао да ће ХЕ "Мрсово" својим бенефитима Рудо у наредном периоду сврстати у ред средње развијених општина.

Вишковић је подсјетио да је у енергетском сектору посљедња велика инвестиција била 1985. године у Вишеграду, те да је Влада Српске направила нови стратешки циљ везан за приоритете у чему је, као мотор развоја Републике Српске, препозната енергетика. 

Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић изјавио је данас да се Република Српска не осврће на покушаје гушења њеног раста и развоја, што показује изградња Хидроелектране "Мрсово" у Рудом, као и око пет милијарди КМ инвестиција у области енергетике.

Фото: predsjednikrs.net/B.Zdrinja

- Данас треба честитати и народу Рудог и Републици Српској која трпи ужасне притиске, како би њен раст и развој био заустављен. Ми се не осврћемо на те притиске, него идемо даље - рекао је Ђокић.

Он је истакао да Република Српска тренутно у области енергетике има око пет милијарди КМ инвестиција.

Генерални директор предузећа "Електропривреда Републике Српске" Лука Петровић изјавио је  да ће се по тренутним цијенама електричне енергије хидроелектрана "Мрсово" исплатити за 12 година, што је за овакве објекте, веома повољно.

Фото: predsjednikrs.net/B.Zdrinja

Петровић је навео да ће се градити бетонска гравитациона брана висине 37 метара, са прибранским постројењем, што ће изводити фирма "НГА" из Турске, док ће се у електрану уградити опрема аустријског произвођача "Фојт".

- Овај извођач радова има већ четири хидроелектране у свом власништву у Турској, гарантује да ће извести радове за 31 мјесец почевши од данас, а финансирање је у цијелости ослоњено на `Електропривреду Републике Српске` путем предузећа `Обновљиви извори енергије` из Љубиња које ће контролисати квалитет радова путем надзорног органа из Београда - појаснио је Петровић и додао да је вриједност радова 98 милиона евра.

Начелник општине Рудо Драгољуб Богдановић изјаво је да је ХЕ "Мрсово" велики бенфит за ову локалну заједницу.

- Жеља ми је да иза мене нешто оставим овом народу, а уз помоћ Владе Српске то ћу и успјети - рекао је Богдановић и  изразио увјерење да ће, уз ХЕ "Мрсово", повратку људи допрнијети и изградња пута Рудо-Миоч.

Предузеће "ЕРС-Обновљиви извори енергије" посједује концесију за изградњу ХЕ "Мрсово" у општини Рудо. Та ХЕ на ријеци Лим биће инсталисане снаге 37,3 мегавата и просјечне годишње производње 140,6 гигаватчасова, објављено је раније из ЕРС-а.

 

Директор предузећа "ЕРС-Обновљиви извори енергије" Синиша Шишић изјавио је данас да изградња Хидроелектране Мрсово у Рудом, чији је инвеститор ово предузеће, показује да руководство Српске има слуха за мале средине.

- Све ово не би било могуће да нисмо имали безбрезервну подршку управе матичног предузећа на челу са директором Луком Петровићем, Владе Републике Српске и предсједника Српске Милорада Додика - навео је Шишић.

 

Предузеће из Бањалуке "Комсар енерџи хидро" потписало је 22. новембра 2022. године уговор о изградњи Хидроелектране "Мрсово" са турском фирмом НГА ИНСААР А.С. Сисил у укупној вриједности 98.025.831 евра без ПДВ-а.

Предузеће "Комсар енерџи хидро", које је посједовало концесију за њену изградњу прибавило је техничку документацију, између осталог, идејни пројекат и студију оправданости са елементима заштите животне средине.

Привредно друштво "ЕРС-Обновљиви извори енергије" из Љубиња 31. децембра 2022. године потписало Уговор о преносу 100 одсто удјела у Привредном друштву "Комсар енерџи хидро" да би постало власник.