latinica  ћирилица
01/08/2023 |  10:54 ⇒ 11:10 | Аутор: СРНА

Петковић: Америчке санкције су политичка одмазда

Посланик Уједињене Српске у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Милан Петковић изјавио је да увођење санкција политичким представницима Републике Српске представља одмазду, јер не желе да спроводе политику која одговара интересима Бошњака и за коју се залажу бошњачки лобисти у САД.
Милан Петковић - Фото: РТРС
Милан ПетковићФото: РТРС

Коментаришући најновије америчке санкције, Петковић је истакао да они који су гласали за то вјероватно не знају ни на карти показати гдје се налази БиХ, али знају шта су им рекли добро плаћени бошњачки лобисти.

Он је рекао да санкције нису својствене демократским земљама јер представљају једнострани акт.

- Основни правни принцип је да се дозволи другој страни да се изјасни о оптужби. У конкретном случају САД су пресуду донијеле на пријеком суду, а нису дале прилику нашим функционерима да оповргну оптужбе које им се стављају на терет - нагласио је Петковић.

Канцеларија за контролу имовине странаца Министарства финансија САД увела је санкције српском члану Предсједиштва БиХ Жељки Цвијановић, предсједнику Народне скупштине Републике Српске Ненаду Стевандићу, предсједнику Владе Српске Радовану Вишковићу и министру правде Милошу Букејловићу због, како су навели, неуставних и антидејтонских акција.

Раније су америчке санкције уведене и предсједнику Републике Српске Милораду Додику.