latinica  ћирилица
01/08/2023 |  11:36 ⇒ 11:36 | Аутор: СРНА

Бањац: И раније су уводили санкције, па шта су постигли?

Предсједник Народне партије Српске Дарко Бањац сматра да америчке санкције нису ништа ново, те да је посао званичника Републике Српске да бране њену имовину.
Дарко Бањац - Фото: РТРС
Дарко БањацФото: РТРС

Бањац је напоменуо да се санкције, које су САД увеле за четири званичника из Републике Српске, односе на имовину и путовање у ту земљу и да не значе ништа.

- Званичници Српске ће наставити да раде свој посао, а то је да заштитимо имовину Републике Српске и да се заштитимо од Уставног суда БиХ и ићи ћемо и даље у том правцу - рекао је Бањац Срни.

Он је подсјетио да су САД и раније увеле санкције одређеним званичницима Српске, те упитао шта су тиме постигли?

- Постигли су да Српска и даље иде својим путем и да и даље доноси законе који ће је заштитити - рекао је Бањац.

Он је упозорио да је застрашивање и примјена силе умјесто права и уништавање основних принципа демократије постала пракса САД.

- Спремни су да санкционишу сваког ко није на њиховој линији политике, а она је врло јасна – централизована унитарна БиХ, која се никада неће догодити, јер значи грубо кршење Дејтонског споразума и Устава БиХ - истакао је Бањац.

Он сматра да санкције САД нису ништа ново, јер је то земља која код себе његује демократију, али је уништава у свим другим земљама.

- Такав начин политике не може довести ни до каквих договора у оквиру БиХ. А и када се договор постигне, Американци то желе да спријече пријетњом силе или употребом одређених санкција - рекао је Бањац.

Канцеларија за контролу имовине странаца Министарства финансија САД увела је санкције српском члану Предсједиштва БиХ Жељки Цвијановић, предсједнику Народне скупштине Републике Српске Ненаду Стевандићу, предсједнику Владе Српске Радовану Вишковићу и министру правде Милошу Букејловићу због, како су навели, неуставних и антидејтонских акција.

Раније су америчке санкције уведене и предсједнику Републике Српске Милораду Додику.