latinica  ћирилица
01/08/2023 |  11:46 ⇒ 14:46 | Аутор: РТРС

Жупљанин: Санкције признање званичницима за рад у интересу народа и Српске

Предсједник Организације старјешина Војске Републике Српске Слободан Жупљанин позвао је све релевантне политичке субјекте у Српској да искажу пуно национално јединство и заједно одбране интересе српског народа и Српске, јер се само тако могу одупријети свим насртајима и санкцијама, па макар долазиле од тако моћне силе као што су САД.
Слободан Жупљанин - Фото: РТРС
Слободан ЖупљанинФото: РТРС

Жупљанин је оцијенио да САД најновијим санкцијама званичницима Републике Српске показују немоћ, слабост и неуспјех на глобалном нивоу.

Он је у изјави истакао да су санкције доказ да званичници Српске у суштини одлично раде свој посао, да су годинама доказали патриотски однос према Републици Српској, те да је увјерен да ће истим жаром наставити да раде на заштити српског народа и Републике.

Жупљанин сматра да Срби у Српској треба да доживе ове санкције као највеће признање својим званичницима за оно што раде у њиховом интересу.

- Санкције које су САД увеле српским званичницима само су још један од доказа, што смо имали прилику да видимо посљедњих година, али и кроз историју непријатељског односа према српском народу и Републици Српској - рекао је Жупљанин.

Према његовим ријечима, то што раде САД по налогу оних у БиХ, прије свега америчког амбасадора и његовог особља, још једном је показало сву лицемјерност и недемократски, неправедан и непрофесионалан однос према Српској и српском народу.

Жупљанин је нагласио да се овако нешто могло очекивати, али да то званичнике који су сакционисани није поколебало у чврстој намјери и опредјељењу да раде све што је најбоље за српски народ и Републику Српску.

Организација старјешина Војске Републике Српске најоштрије је осудила санкције САД српском члану Предсједништва БиХ Жељки Цвијановић, предсједнику Народне скупштине Републике Српске Ненаду Стевандићу, предсједнику Владе Радовану Вишковићу и министру правде Српске Милошу Букејловићу, уз поруку да их доживљава као још један историјски удар на српски народ, а овога пута и на Републику Српску, као највећу и најсветију вриједност српског народа проистеклу из Одбрамбено-отаџбинског рата.

- Из ових санкција, Република Српска и српски народ ће изаћи још јачи, још јединственији и чвршћи у опредјељењу да Република Српска и српски народ нису, нити за издају, нити за продају - саопштено је из ове организације.

Из Организације старјешина Војске Републике Српске позвали су све институције Републике Српске и српске представнике у институцијама БиХ да прекину сваку даљу комуникацију са представницима САД у БиХ, укључујући и њиховог амбасадора и комплетно дипломатско-конзуларно особље.

- Такође, предлажемо да се размотри могућност проглашења њиховог амбасадора у БиХ за персону нон грата у Републици Српској - наведено је у саопштењу.