latinica  ћирилица
01/08/2023 |  11:47 ⇒ 11:47 | Аутор: СРНА

Анђелковић: Ограничен домет америчких санкција

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић оцијенио је да су четири највиша званичника Републике Српске добила америчке санкције само зато што бране интересе српског народа, али и уставни поредак БиХ у цјелини.
Драгомир Анђелковић (Фото: TANJUG/ JADRANKA ILIC) -
Драгомир Анђелковић (Фото: TANJUG/ JADRANKA ILIC)

- Ово су санкције једне државе, то нису међународне санкције, нису санкције које имају легитимитет УН. Тако да је њихов домет врло ограничен и ефекти које могу да постигну нису превелики - рекао је Анђелковић.

Он је оцијенио да се прије ради о реторичком демонстрирању моћи, од чега Срби неће имати неку штету, као и да се ради и о покушају да се пренесе порука бошњачкој елити да су Американци и даље уз њих.

- Ми на то не треба да се обазиремо, него треба да штитимо своје интересе - рекао је Анђелковић.

Према његовим ријечима, САД подржавајући сарајевску елиту и њену агресивну политику директно руше Дејтонски споразум, иза којег је управо Америка некада стала.

- Америка, држава која је утемељена на поштовању устава и права, добро зна шта значе уставни поредак и међународни договори и да се они не могу једнострано мијењати против воље конститутивних народа и равноправних ентитета - рекао је Анђелковић.

Он је навео да Америка подржава централизацију БиХ, која је негација Дејтона, а када то ради, онда је логично да предузимају мјере против свих људи се боре против такве политике и спречавају америчке планове о централизацији БиХ.

- Једино је цинично што Американци те људе који бране заправо Дејтон и Устав оптужују да руше Дејтон. Али, већ смо на ту врсту лицемјерја од Вашингтона навикли - истакао је Анђелковић.

У крајњој линији, каже он, вијекови америчке политике су такви да, причајући о људским правима и демократији, руше широм свијета владајуће гарнитуре које им нису по вољи и које нису у складу са њиховим геополитичким интересима.

- Америка се заклиње у право, а гази га "ван своје куће". На нама је да се на то не обазиремо, већ да бранимо своје интересе - нагласио је Анђелковић.

Канцеларија за контролу имовине странаца Министарства финансија САД увела је јуче санкције српском члану Предсједништва БиХ Жељки Цвијановић, премијеру Републике Српске Радовану Вишковићу, предсједнику Народне скупштине Ненаду Стевандићу и министру правде Милошу Букејловићу због, како су навели, "неуставних и антидејтонских акција".

Из Амбасаде САД у БиХ су навелу да су они "директно одговорни за подстицање доношења закона у Народној скупштини Републике Српске којим се одлуке Уставног суда БиХ проглашавају непримјењивим у Републици Српској, чиме се опструише и угрожава провођење Дејтонског мировног споразума".